Svet

Američki političar: Lagali su nas da su se Rusi mešali u izbore, a ustvari je to radio "Tviter"

Republikanac Ron Pol upitao je hoće li i vlasnik "Fejsbuka" otkriti istinu o uplitanju te kompanije u glasanje i hoće li neko smeti da to od njega traži
Američki političar: Lagali su nas da su se Rusi mešali u izbore, a  ustvari je to radio "Tviter"www.globallookpress.com © q58/ZUMAPRESS.com

Od kako se, otkrilo da je "ptičica" sa "Tvitera", bila sve samo ne slobodna, neki, poput bivšeg republikanskog kongresmena Rona Pola, pitaju se koja je uloga ostalih društvenih platformi u manipulisanju istinom.

"Svih tih godina slušali smo laži vašingtonskih elita da se Rusija mešala u naše izbore, a ipak je to radio 'Tviter'. Naravno, to otvara pitanja i o drugim velikim kompanijama za društvene medije kao što je 'Fejsbuk'. Hoće li i Mark Zakerberg razjasniti istinu o uplitanju njegove kompanije u izbore? Hoće li neko imati hrabrosti da to od njega zahteva", upitao je Pol u svojoj kolumni objavljenoj na sajtu "Ron Pol instituta za mir i napredak".

To što je novi vlasnik "Tvitera" Ilon Mask pre nekoliko dana, preko novinara Meta Taibija, objavio "Tviter dokumenta" u kojima se navodi da je ta društvena mreža uklanjala sadržaj pod nalogom Demokratske partije i njenih članova, Pol ocenjuje kao ogromnu pobedu za sve one koji cene Prvi amandman američkog ustava.

Podseća da je Maskovo i Taibijevo otkriće pokazalo da su političari i predstavnici zvaničnog Vašingtona vršili pritisak na timove zadužene za cenzuru na Tviteru da uklone tvitove, pa čak i zabrane naloge čija je jedina krivica bila to što su objavljivali sadržaje za koje moćnici nisu želeli da ih šira javnost čita.

"Ne zaboravimo da su mnogi koji su tražili cenzuru Tvitera bili zvaničnici američke vlade koji su položili zakletvu na Ustavu SAD i njegovom Prvom amandmanu", rekao je Pol.

Ovaj političar, inače nekadašnji kandidat za predsednika SAD, naveo je i da je važno razumeti da su obe američke političke stranke bile uključene u navođenje Tvitera da cenzuriše informacije koje im se ne sviđaju, ali da su to svakako više radile demokrate. I to prosto zato što su zaposleni u timu za cenzuru "Tvitera" većinom podržavali Demokratsku stranku.

"Kao što je istakao još jedan istinski nezavisni novinar, Glen Grinvald - dok je nekada bilo kontroverzno da CIA pokušava da manipuliše onim što Amerikanci konzumiraju u mejnstrim medijima, današnji mediji otvoreno angažuju 'bivše' vođe i oficire američkih obaveštajnih službi kao analitičare vesti. Si-En, En, Em-Si-En-Bi-Si, 'Foks' i ostali traže od bivših obaveštajaca da kažu Amerikancima šta da misle", kaže Pol i navodi Grinvaldove reči da je "velika tehnološka cenzura kritično oruđe države nacionalne bezbednosti".

On međutim nije optimista i ne veruje da će se ovoj aferi ikada stati na rep, odnosno da će se ovaj korupcionaški skandal ikad pravilno istražiti.

Za to krivi vladu i napominje da se "vladine komisije" zapravo bave prikrivanjem, a ne otkrivanjem počinjenih zločina.

"Ali istina je moćna. Nekih 58 godina nakon što je Vorenov izveštaj osvetlio ubistvo predsednika Kenedija, ankete pokazuju da malo Amerikanaca veruje u zvaničnu priču. Istina je moćna i uvek je moramo tražiti. Nijedna količina laži ne može da izdrži dezinfekciono sredstvo istine. Hvala Ilonu Masku na hrabrosti i ohrabrujemo ga da nastavi", zaključuje Ron Pol.

image
VV inauguration
banner