Svet

UŽIVO Tel Aviv priprema "značajnu odmazdu"; Gutereš persona non grata u Izraelu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je da je raketna baraža u utorak bila usmerena na "isključivo vojne i bezbednosne lokacije zadužene za genocid u Gazi i Libanu"
UŽIVO Tel Aviv priprema "značajnu odmazdu"; Gutereš persona non grata u Izraelu© Tanjug/AP/Leo Correa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za danas u 10.00 časova hitnu sednicu zbog eskalirajuće situacije na Bliskom istoku, na zahtev Francuske i Izraela.

Iran je sinoć lansirao 181 balističku raketu na Izrael, preneo je "Tajms of Izrael", i dodao da su u napadu šrapnelom i gelerima ranjeni jedan Palestinac na Zapadnoj obali i dva Izraelca ranjena su šrapnelom i gelerima.

Korpus grade islamske revolucije (IRGC) saopštio je da napad, do kojeg je došlo 11 meseci od početka sukoba Tel Aviva i Hamasa u Gazi u kojem je ubijeno više od 41.000 Palestinaca i 1.200 Izraelaca, predstavlja odgovor na ubistva lidera Hamasa, Hezbolaha i IRGC. 

Iranska misija pri UN poručila je da je Teheran sproveo "legalan, racionalan i legitiman odgovor" na "terorističke akte cionističkog režima". Teheran je ranije saopštio da je Vašington obavešten pre početka napada. 

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je da je raketna baraža u utorak bila usmerena na "isključivo vojne i bezbednosne lokacije zadužene za genocid u Gazi i Libanu".

"Učinili smo to nakon što smo bili veoma uzdržani skoro dva meseca, da bismo dali prostor za prekid vatre u Gazi", napisao je on na Iksu. On je obećao "snažniji i moćniji" odgovor ako Izrael se odluči na "dalju odmazdu".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken nazvao je napad "potpuno neprihvatljivim", rekavši da su SAD posvećene odbrani Izraela i tvrdeći da su Vašington i Tel Aviv uspešno odbili napad. On je takođe pozvao ceo svet da osudi iranski napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Iran načinio "veliku grešku" za koju će "platiti".

"Ko god napadne nas – mi ćemo napasti njega", upozorio je on, prenosi "Tajms of Izrael". Premijer Izraela pozvao je "sile svetlosti u svetu" da se ujedine protiv Teherana.

  • 2. okt 2024 • 15:57

    15:57

    Rjabkov: Na BRIKS-u ćemo razgovarati o krizi na Bliskom istoku

    Lideri BRIKS-a na samitu u Kazanju posvetiće posebnu pažnju problemima i krizama na Bliskom istoku, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

    "Ono što se sada, bukvalno ovih dana, dešava u regionu sa stanovišta otvorenog sukoba svakako će dobiti maksimalnu pažnju BRIKS-a, a u bilateralnim kontaktima na nivou lidera i ministara spoljnih poslova, i u Kazanju, razgovor o ovoj temi će biti najdirektniji i najneposredniji", rekao je Rjabkov u intervjuu za list "Izvestija", prenela je agencija RIA Novosti.

    On je kazao da je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas prihvatio poziv da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju krajem oktobra.

    "Predstoje veoma ozbiljni i važni razgovori i pregovori. Situacija praktično izmiče kontroli. Agresivni kurs Izraela i Sjedinjenih Američkih Država koji ga štite već je doveo do ogromnih žrtava i sve veće opasnosti da sve ovo eskalira u još širi, još krvaviji sukob", zaključio je Rjabkov.

  • 14:46

    Fajon: Slovenija poziva Netanjahua da "stavi tačku na ovaj rat"

    Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon saopštila je tokom svoje posete Berlinu da su zemlje Evropske unije zabrinute zbog sve većeg broja civilnih žrtava tokom izraelskog napada na Liban i pojas Gaze i pozvala izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da "stavi tačku na ovaj rat".

    "Ono što vidimo na terenu je raseljavanje više od milion civila. Sada pozivamo sve strane na uzdržanost, zaštitu civila i da ne eskaliraju dalje rat", rekla je Fajon za Vafa agenciju.

    Ona je istakla da njena zemlja i njeni partneri u SAD nastavljaju napore za postizanje hitnog humanitarnog prekida vatre.

    "Uvek smo govorili da će događaji u Gazi dalje eskalirati sa sve većim kršenjem međunarodnog prava i ubijanjem nevinih civila, dece i žena", dodala je Fajon.

  • 14:14

    Hamenei: Prisustvo američkih i evropskih nacija na Bliskom istoku izvor sukoba

    Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da je prisustvo američkih i evropskih nacija na Bliskom istoku izvor "sukoba, ratova, zabrinutosti i neprijateljstva", prenosi IRNA.

    "Regionalne nacije mogu da upravljaju sobom i... živeće zajedno u miru", istakao je Hamenei, preneo je "Tajms of Izrael".

    On je kazao da se Iran nada da će se "otarasiti neprijateljskog zla" i pozvao zapadne nacije da "smanje svoju zlobu".

    Ovo je prvo njegovo javno obraćanje otkako je Teheran ispalio salvu balističkih projektila na Izrael.

  • 12:56

    Gutereš nepoželjan u Izraelu

    Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša personom non grata i zabranio mu ulazak u zemlju.

    Opširnije čitajte OVDE

  • 12:51

    Izraelski front u Pojasu Gaze: Najmanje 51 Palestinac poginuo u granatiranju Kan Junisa

    Najmanje 51 Palestinac je poginuo, a 82 je ranjeno u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj operaciji u južnom gradu Kan Junis, saopštili su zvaničnici Pojasa Gaze.

    Zdravstveni zvaničnici Gaze naveli su da su u izraelskim napadima tokom noći poginule najmanje 32 osobe u južnoj Gazi, uglavnom žene i deca, dok je vojska pokrenula kopnene operacije u Kan Junisu.

    Bolnica u Kan Junisu saopštila je da je primila tela nakon teških izraelskih vazdušnih napada i kopnenih operacija u gradu tokom noći i jutra, preneo je AP.

    Rojters je preneo da su bombardovani škola i Institut za zbrinjavanje raseljenih lica.

  • 12:49

    Saudijska Arabija poziva na deeskalaciju sukoba na Bliskom istoku

    Saudijska Arabija se nada deeskalaciji sukoba na Bliskom Istoku i uspostavljanju dijaloga, izjavio je ministar ekonomije te zemlje Faisal al-Ibrahim.

    "Nadamo se da će mudrost preovladati, da će doći do deeskalacije, da će dijalog doći na red i da će više saradnje biti na globalnom nivou, ali i da ćemo se regionalno posvetiti ovim izazovima", rekao je ministar.

  • 12:49

    I Kina pozvala na deeskalaciju

    Kina je pozvala na sprečavanje pogoršanja nestabilnosti na Bliskom istoku.

    Peking je napomenuo da međunarodna zajednica, "posebno uticajne sile", moraju da igraju konstruktivnu ulogu u sukobu na Blisko istoku.

  • 12:44

    Oglasio se srpski konzul u Izraelu

    Počasni konzul Srbije u Beer Ševi Izraelu, Aleksandar Nikolić, izjavio je danas da je noć u toj zemlji bila mirnija, da su pola sata nakon ponoći ukinute mere ograničenja koje je uvela lokalna komanda za pozadinske snage u centralnom i južnom delu zemlje.

    On je rekao da su ograničenja ostala na snazi samo u severnom Izraelu, počev od predgrađa Haife, poznatih kao Kajot, pa sve do zapadne Galileje, gde je i dalje na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 30 osoba, dok je u zatvorenim prostorima dozvoljeno do 300 osoba.

    "Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, ali samo 15 avio-kompanija nastavlja s letovima, dok ostale i dalje imaju suspenziju. Važna informacija za nas je da dve izraelske avio-kompanije i dalje održavaju direktne letove za Beograd", rekao je Nikolić za K1 televiziju.

    Opširnije pročitajte OVDE.

  • 12:16

    Kurtija brine eskalacija sukoba na Bliskom istoku

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je duboko zabrinut i da osuđuje napad Irana na Izrael.

  • 12:01

    Rusija o situaciji na Bliskom istoku: Pozivamo na uzdržanost

    "Moskva poziva sve strane u sukobu na Bliskom istoku da pokažu uzdržanost i osuđuje sve akcije koje dovode do pogibije civila", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

    "Pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost u svetlu onoga što se dešava. I, naravno, osuđujemo sve akcije koje dovode do smrti civila", rekao je Peskov novinarima.

    Takođe, kako je preneo "Gardijan", iz Rusije navode da se situacija na Bliskom istoku situacija razvija u "zabrinjavajućem pravcu".

image