Svet

Mali gimnastičar iz Gaze sa velikim snovima: Želim da predstavljam Palestinu na turnirima (VIDEO)

Moj san je da predstavljam Palestinu na međunarodnim turnirima i donesem slavu svojoj zemlji, kaže Vasim Mukat, dok trenira na ruševinama zgrada uništenih u izraelskim napadima u Kan Junisu

Palestinski gimnastičar Vasim Mukat trenira na ruševinama zgrada uništenih u izraelskim napadima u Kan Junisu. Dečak sanja da postane profesionalni sportista i već sa 11 godina okupio je oko sebe grupu mladih istomišljenika.

"Osvojio sam prvo mesto u Palestini na takmičenju u gimnastici, a takođe sam i najmlađi dečji gimnastički trener u Palestini. Kao što vidite, neka deca treniraju sa mnom. Kada je mog oca pritvorila izraelska vojska, igrali smo se na plaži jer nismo imali gde da treniramo", kaži mali Mukat.

On dodaje da žive blizu granice, na plaži i da nemaju gde da su igraju, kao i da su ga deca videla kako trenira, a da im je on rekao da će ih naučiti bez problema svim trikovima.

"Nadam se da će moju poruku svi čuti: uz Božiju pomoć, rat će se završiti i moći ćemo da treniramo decu, a oni će moći da se vrate u teretane i na igrališta. Sada igramo blizu olupine i na plaži i povređujemo se. Pogledajte naše ruke, prekrivene su ranama od krhotina", dodaje mladi gimnastičar.

Kako ističe, njegov san je da predstavlja Palestinu na međunarodnim turnirima i donese slavu svojoj zemlji, kao i da je to zajednički san njegovog brata brata i njega.

Navodi da je izgubio brata, sestru, tetku i rođaka i da je to zaista veliki gubitak, kao i da ne želi više nikoga da izgubi.

"Nadam se da će se rat uskoro završiti i da ću moći da putujem. Voleo bih da putujem i da učestvujem u takimičenjima talenata van Palestine. Želim da ispunim svoj san i san o svojoj zemlji. Ali sve je odloženo zbog rata. Daće Bog da se rat završi kako bih mogao da ispunim svoj san da predstavljam Palestinu u inostranstvu", poručuje Mukat.

Vasimov otac, Hab Edin Mukat kaže da je svog sina počeo da trenira pre četiri godine i da je dečak postigao veliki uspeh - zauzeo je prvo mesto na prvenstvu Palestine u gimnastici i pridružio se reprezentaciji.

"Želim da moj sin zadrži svoje veštine i nastavi da se takmiči na istom nivou na turnirima.
Želim mu da održi svoju kondiciju, nivo i da nastavi da bude uspešan", zaključio je otac mladog palestinskog gimnastičara.

image