Svet

Borelj: EU nema saglasnosti o osnivanju tribunala za "ratne zločine" u Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je da za tu "zanimljivu diskusiju" EU i dalje nema "konkretan odgovor"
Borelj: EU nema saglasnosti o osnivanju tribunala za "ratne zločine" u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard/Keystone Press Agency

U EU nije postignut sporazum o osnivanju specijalnog tribunala koji bi se bavio navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je, na konferenciji nevladinih organizacija u Briselu, rekao da je na sastanku Evropskog saveta u utorak zajedno sa Evropskom komisijom izneo taj predlog ministrima za evropske poslove, ali da nije postignuta saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu.

"Polemiše se o tome da li nam treba nešto pored Međunarodnog krivičnog suda", izjavio je on, i dodao da tema osnivanja posebnog tribunala za navodne ruske ratne zločine predstavlja "zanimljivu diskusiju koja trenutno nema konkretan odgovor".

Borelj je u obraćanju tvrdio da se rusko delovanje u Ukrajini svodi na "uništavanje zemlje" i "ratni zločin", te da je Moskva namerno gađala civilnu infrastrukturu kako bi usmrtila "milione ljudi" osudivši ih na smrzavanje. Visoki zvaničnik EU je takođe optužio ruske trupe za prisilne deportacije i otmice Ukrajinaca, uključujući decu.

Ranije ovog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio je da Zapad nema zakonsko pokriće za osnivanje sudova za istragu i krivično gonjenje ruskih zvaničnika i vojnih lica zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Moskva odlučno odbacuje tvrdnje da su njene trupe počinile bilo kakve ratne zločine, i insistira da rusko vojno osoblje čini sve što može kako bi se smanjile civilne žrtve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prethodno je izjavio da je intenzivirano gađanje ukrajinske vojne i energetske infrastrukture nastalo kao odgovor na ukrajinski napad na Krimski most početkom oktobra i druge "terorističke napade" izvršene na ruskom tlu.

Moskva je takođe optužila zapadne pristalice Kijeva da skreću pogled sa dokaza o onome šta Moskva smatra ratnim zločinima ukrajinskih trupa, uključujući napade na civile u Donbasu.

image