Svet

Podkast "Lokomotiva": Rusofilija bez granica-srpski slučaj

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" gost je režiser Goran Radovanović
Podkast "Lokomotiva": Rusofilija bez granica-srpski slučaj

U prvom delu emisije, autori podkasta "Lokomotiva" Marko Nikolić i Tiosav Purić govorili su o izveštaju Reportera bez granica o RT Balkan, ističući kontradiktornosti unutar samog teksta ovih manekena atlantizma.

Autori su se osvrnuli posebno na činjenicu da, uprkos tvrdnji da su rusofilija i neraspoloženje prema Zapadu inherentni političkom raspoloženju većine Srba zbog agresije 1999. i ukupnog istorijskog iskustva, ruski mediji bivaju glavnooptuženi od strane Reportera bez granica za srpsko "političko lutanje" u ovom pokušaju invektive.

Pored toga, autori su govorili i o odgovoru Irana na niz izraelskih napada na vođstvo Osovine otpora.

U drugom delu emisije, autori su sa režiserom Goranom Radovanovićem govorili o premijeri filma "Bauk", koji tematizuje agresiju NATO na SRJ 1999. godine, o načinu na koji se tretiraju filmovi koji se bave srpskim temama na Zapadu, ali i o antiruskoj histeriji, koja se očitava i u ličnom iskustvu Radovanovića kome su zapadne kolege zamerale to što su u produkciji filma radili etnički Rusi.

Takođe, bilo je reči i o festivalima u zemljama globalne većine, koja se emancipuje od holivudskog "kanona" i o prilici Srbije da se prikaže publici u Indiji, Iranu i Latinskoj Americi, pored filmske publike Rusije i Kine gde je srpska kinematografija tradicionalno prisutna i dobrodošla.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 20 časova.

image