Svet

Marševi podrške Palestincima u Londonu i Rimu: Istaknuta i zastava Hezbolaha

Londonska policija je saopštila da je protest propalestinskih demonstranata naišao na kontra-proteste, dok je u Rimu oko 1.600 osoba podvrgnuto policijskoj kontroli
Marševi podrške Palestincima u Londonu i Rimu: Istaknuta i zastava Hezbolaha© AP Photo/Andrew Medichini/Tanjug

Propalestinski protesti održani su danas u Londonu i Rimu.

Kako su preneli britanski mediji, desetine hiljada ljudi okupile su se danas u centru Londona u znak podrške Palestincima.

Očekuje se da će se kasnije održati još jedan skup podrške Palestincima u Edinburgu, dok je događaj povodom prve godišnjice od upada Hamasa u Izrael 7. oktobra 2023. godine planiran za nedelju u Hajd parku u organizaciji Odbora britanskih Jevreja, Jevrejskog liderskog saveta i drugih grupa, prenosi londonski Gardijan.

Propalestinski aktivisti su se jutros okupili na Bedford skveru uz jako policijsko prisustvo, a prema rečima organizatora, planirali su da "protestuju protiv kompanija i institucija koje su saučesnici u zločinima Izraela", uključujući Barkliz banku i Britanski muzej.

Londonska policija je saopštila da je protest propalestinskih demonstranata naišao na kontra-proteste na raskrsnici Kingzveja-a i Aldviča, kao i na raskrsnici Stranda i Trafalgar Skvera.

Demonstranti su oko podne blokirali Totenhem kort roud i okupili se ispred jedne filijale Barkliz Banke držeći transparent na kojem je pisalo "Sramota su oni koji su okrenuli glavu od genocida, uglavnom dece, u Gazi i na Zapadnoj obali".

Policija je saopštila da su u okviru "opsežne" policijske operacije koja se sprovodi širom prestonice kao odgovor na planirane proteste i memorijalne događaje, uhapšene dve osobe pod sumnjom da su odgovorne za napad na radnika Hitne pomoći.

I Italija maršira

Takođe se na propalestinskom maršu u italijanskoj prestonici Rimu danas, uprkos formalnoj zabrani, okupilo oko 5.000 ljudi, preneli su italijanski mediji.

U gradu su na snazi jake mere bezbednosti, a od oko 1.600 osoba koje su podvrgnute policijskoj kontroli, njih 19 je privedeno kako bi se procenilo da li treba da im bude naloženo da napuste Rim, prenela je agencija Ansa.

Propalestinski marš je održan uprkos zabrani i strahovanjima da bi ekstremisti mogli da se infiltriraju u njegove redove.

Protest je organizovan dva dana uoči godišnjice napada militanata Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a za taoce uzeto 250 osoba, od kojih je, kako se veruje još oko 100 živo i zatočeno u tunelima ispod Gaze, navodi "Ansa".

Propalestinski aktivisti su putem Interneta izrazili protest zbog nastojanja policije da ih spreči da se priključe protestima.

Oni su upozorili da im rimska policija onemogućava da autobusima dođu na demonstracije.

Na jednom od gradskih trgova gde su se demonstranti okupili, čuli su se povici "Oslobodite Palestinu", "Zločinački Izrael" i "Intifada sada".

Ovo područje je bilo pod jakim policijskim snagama uz prisustvo oklopnih vozila i vodenih topova.

Učesnici marša naveli su da je on zabranjen kako bi se garantovao rat, a ne mir, ističući da oni ne slave Hamas već odaju poštu hiljadama civila ubijenih u Gazi, i istovremeno su nazvali italijansku državu fašističkom zbog toga što je, navodno, sprečila ljude da prisustvuju skupu.

Demonstranti su takođe protestovali protiv akcija Izraela uperenih prema pokretu Hezbolah u Libanu, usled strahovanja od velike izraelske odmazde zbog iranskog raketnog napada.

"Uprkos zabrani, mi smo izašli na ulice jer imamo istorijsku odgovornost", kazao je na skupu jedan od predstavnika Palestinske arapske demokratske unije.

Među brojnim palestinskim zastavama na skupu, pored libanske, pojavila se i zastava pokreta Hezbolah.

U maršu su učestvovali i predstavnici manjih, levičarskih organizacija i partija.

Italijanska prestonica danas je preduzela dodatne mere kontrole na železničkim stanicama i naplatnim rampama na auto-putevima, dok je specijalni bezbednosni sistem sa koncentričnim krugovima postavljen na području oko trgova Pjacale Ostiense i Porta San Paolo gde je protesni skup i bio zakazan, prenela je Ansa.

U međuvremenu, policija je u Torinu danas zabranila propalestinske demonstracije zakazane za 7. oktobar, uz obrazloženje da se datum skupa mora promeniti i da se njegovi učesnici ne smeju kretati već biti na jednom mestu.

image