Svet

"EU Obzerver": Brisel bi da zamrzne imovinu matične kompanije RT-a

Sledeći EU paket sankcija Moskvi će verovatno uključivati i zabranu drugih ruskih TV kanala, prenosi "EU Obzerver"
"EU Obzerver":  Brisel bi da zamrzne imovinu matične kompanije RT-awww.globallookpress.com © Sascha Steinach/imago stock&people

Predstojeći deveti paket sankcija EU Moskvi će verovatno pogoditi ruske medije – uključujući RT – koji su optuženi da predstavljaju "pretnju javnom redu i bezbednosti Unije", objavio je "EU Obzerver" pozivajući se na nacrt dokumenata u koji su imali uvid.

Prema pisanju portala, EU poslanici žele da zamrznu svu evropsku imovinu ANO TV-Novosti, matične kompanije RT, koju optužuju da "teško iskrivljuje i manipuliše činjenicama" kad izveštava o situaciji u Ukrajini.

Ako se EU usaglasi oko novog paketa sankcija, na "crnoj listi" bi trebalo da se nađe oko 200 pojedinaca i kompanija, a predviđeno je i oduzimanje dozvole za emitovanje tri ruska kanala – NTV/NTV Mir, Rusija 1 i REN TV – koji su optuženi za "destabilizaciju zemalja EU".

Ovaj potez je usledio pošto su ruski medijski kanali, uključujući RT i njegov nemački servis, bili na udaru kritika zapadnih zvaničnika i medija zbog navodnog širenja onoga što Zapad naziva "propagandom" Kremlja.

RT-u, "Sputnjiku" i većini drugih velikih ruskih novinskih kuća zabranjeno je emitovanje u EU otkako je Moskva krajem februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Međutim, studija koju je sprovela nemačka uređivačka mreža (RND) pokazala je da mnogi građani Evrope zaobilaze zabrane i nastavljaju da čitaju i gledaju ruske medije preko Telegrama, Jutjuba i drugih izvora.

Ranije ovog meseca, "Insajder" je izvestio da je anketa CeMAS-a pokazala da skoro 44 odsto Nemaca podržava ideju da se "Putin bori protiv globalne elite, koja kontroliše svet".

Zvaničnici EU sada pozivaju na odlučnije mere za cenzuru ruskog sadržaja unutar bloka. Zamenica lidera parlamentarne grupe Unije Andrea Lindholc predložila je stvaranje posebne komisije za izveštavanje koja bi prikupljala i ispitivala primere "ruskih dezinformacija".

"Sada kada sve postaje skuplje, postoji rizik da će ljudi postati prijemčiviji za proruske lažne vesti", objasnila je ona.

U međuvremenu, generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutijerez osudio je EU jer je cenzurisala "Sputnjik" i RT bez dogovora sa državnim regulatorima za medije. U intervjuu za "Frans 24" prošle nedelje, on je upozorio da takav pristup ugrožava slobodu medija u Evropi.

"Pravila su vrlo jasna u ovoj oblasti: ako ovi televizijski kanali krše pravila emitovanja, na primer, izazivanjem mržnje, onda da, moraju biti zabranjeni. Ali nije dovoljno reći da su oni propagandisti", istakao je Gutijerez.

image