Svet

Zarađivala više od premijera: Starmer ostao bez šefice kabineta

Poslednjih nedelja Starmer se suočio sa kritikama zbog plate svoje saradnice
Zarađivala više od premijera: Starmer ostao bez šefice kabineta© Tanjug/Stefan Rousseau/PA Wire/PA via AP

Šefica kabineta britanskog premijera Kira Starmera, Sju Grej podnela je danas ostavku, nakon nedavnih kritikama o tenzijama između nje i Starmerovog glavnog savetnika Morgana Meksvinija i vesti da zarađuje više od premijera.

Bi-Bi-Si je izvestio da je godišnja plata Grejeve bila 170.000 funti (154.000 evra), što je oko 3.000 funti više nego što je godišnja plata britanskog premijera.

Grej je rekla da je prihvatila novu ulogu Starmerovog izaslanika za regione i nacije, a upravo Meksvinija je zameniti na mestu šefa kabineta u Dauning Stritu.

"Tokom karijere, moj prvi interes je uvek bila javna služba. Međutim, poslednjih nedelja postalo mi je jasno da javna rasprava oko moje pozicije rizikuje da ometa vitalni rad vlade", navela je Grej u izjavi.

Grej je postala poznata 2022. godine, kada je vodila istrage o "Partigejtu" – navodima da su bivši premijer Boris Džonson i njegovo osoblje prisustvovali zabavama u vladinim zgradama, uprkos strogim pravilima zatvaranja zbog kovida 19. Istraga je pomogla da se Džonson obori sa vlasti.

Poslednjih nedelja Starmer se suočio sa kritikama zbog plate svoje saradnice, kao i negativnim izveštajima da su on i njegova žena prihvatili poklone i druge predmete vredne više hiljada funti.

image