Svet

Kuba podnela zahtev za status partnera BRIKS-a

Zvaničnici Kube ove godine su već učestvovali u različitim BRIKS formatima, a predsednik te zemlje pozvan je da učestvuje na sastancima u formatu BRIKS+ u okviru predstojećeg samita u Kazanju od 22. do 24. oktobra
Kuba podnela zahtev za status partnera BRIKS-awww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Kuba je već poslala zahtev za dobijanje statusa partnera BRIKS-a, otkrio je za TASS ambasador Ruske Federacije u Havani Viktor Koroneli. 

"Kuba pokazuje interesovanje da se uključi u rad organizacije BRIKS. Štaviše, oni su već podneli zvaničnu molbu ruskoj strani za status partnera, pošto Rusija ove godine predsedava BRIKS-om. Interesovanje Kubanaca postoji, prijava je završena", rekao je ambasador.

Ruski diplomata je, takođe, potvrdio da je ruska strana pozvala predsednika Kube da učestvuje na sastanku BRIKS+, navodeći da se lider Kube očekuje u periodu od 22. do 24. oktobra. 

Zvaničnici Kube su ove godine već učestvovali u različitim BRIKS formatima, podseća ambasador i ocenjuje da to ukazuje da je Havana zainteresovana "praktično za sve sfere rada BRIKS-a". 

Za učlanjenje i saradnju sa BRIKS-om danas je zainteresovano više od 30 zemalja sveta.

Status partnera znači da je država jedan korak bliže statusu punopravnog člana organizacije. Procenjuje se da će BRIKS i ove godine doživeti proširenje, a prema tvrdnjama Minska ono će se odnositi na države koje imaju status partnera. 

image