Svet

Propast jednog od najvećih dostignuća EU: Nemačke kontrole ubile Evropu otvorenih granica?

Odluka Berlina mogla bi da ugrozi putovanje bez ograničenja u zoni Šengena
Propast jednog od najvećih dostignuća EU: Nemačke kontrole ubile Evropu otvorenih granica?Getty © picture alliance / Contributor

Potez Nemačke da uvede kontrolu na svim svojim kopnenim granicama rizikuje da izazove domino efekat koji bi mogao jako da oslabi šengenski sistem putovanja.

Berlin je uveo provere prošlog meseca nakon što je osumnjičeni operativac Islamske države iz Sirije nožem ubio tri osobe u gradu Solingenu na zapadu Nemačke.

Francuska sada kaže da će slediti taj primer. Mišel Barnije, novi francuski premijer, rekao je parlamentu prošle sedmice da bi Francuska mogla da proširi svoje granične kontrole, "kako to dozvoljavaju evropska pravila i kao što je Nemačka upravo učinila".

To izaziva strah za budućnost Šengena i slobodu kretanja koju on simbolizuje - koju građani EU dugo smatraju jednim od najvećih dostignuća evropskog projekta, objašnjava "Fajnenšel tajms".

Zabrinutost je posebno akutna u oblastima blizu unutrašnjih granica EU. Policija na takvim mestima sada proverava vozače koji su decenijama prelazili u Nemačku bez razmišljanja da rade, kupuju ili se druže.

Šengenski prostor sada čini 25 od 27 članica EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Prostire se na skoro 4 miliona kvadratnih kilometara i ima skoro 420 miliona stanovnika.

Ali istina je da se zemlje već godinama postepeno odvajaju od Šengena. Trenutno osam država članica — Nemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Danska, Švedska, Francuska i Norveška — sprovode granične provere, iz razloga koji se kreću od "neregularne migracije", "rizika od terorističke aktivnosti" ili ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Brisel kaže da se šengenska pravila mogu suspendovati samo u vanrednim okolnostima. "Ponovno uvođenje graničnih kontrola mora ostati izuzetno, strogo vremenski ograničeno i krajnja mera ako je utvrđena ozbiljna pretnja javnoj politici ili unutrašnjoj bezbednosti", rekao je portparol Komisije.

Ali ti uslovi se u praksi ne ispunjavaju uvek. "Ako pogledam Nemačku, Holandiju, Francusku ili Austriju, nigde (briselski) kriterijumi nisu ispunjeni", rekla je Tineke Strik, članica Zelenih u Evropskom parlamentu. "Postoji veliko bezakonje u vezi sa Šengenom."

Iako Nemačka postepeno uvodi kontrole na granici, odluka Berlina izazvala je ljutnju među njihovim susedima.

Neki zvaničnici su čak priznali da granične kontrole ne sprečavaju neregularnu migraciju. Jedan diplomata EU iz zemlje koja trenutno sprovodi provere rekao je da su one "više simbolične nego efikasne".

Pristalice Šengena strahuju da bi potez Nemačke mogao da stvori opasan presedan. Već sada, kažu zvaničnici, druge zemlje članice EU sada razmatraju slične mere.

"Raspoloženje se promenilo", rekao je visoki diplomata EU. "Priča o ovome više nije tabu."

Uve Konrad, gradonačelnik Sarbrikena, na granici Nemačke sa Francuskom, kaže da sada postoji "stvarna opasnost od domino efekta".

"Nemačka je velika zemlja i ono što radimo uvek utiče na druge", rekao je on i nove kontrole uporedio sa "bolnim povratkom" u doba pre Šengena.

"Pitanje je sledeće", dodao je on. "Da li želimo Evropu otvorenih granica ili potpuno drugu vrstu Evrope?"

image