Svet

Reakcija na odluku Brisela: Kina uvozi carine na konjak, a razmatra i takse na "velike" benzince

Potez Pekinga naročito pogađa Francusku
Reakcija na odluku Brisela: Kina uvozi carine na konjak, a razmatra i takse na "velike" benzinceGetty © filipfoto

Peking će ove nedelje uvesti privremene mere protiv uvoza evropskog konjaka, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Takse na konjak odgovor su na odluku EU da uvede carine na kineska električna vozila, a naročito pogađaju Francusku koju Peking smatra glavnim zagovornikom carina na kineska EV i koja je najveći proizvođač i izvoznik ovog pića.

Kineski uvoznici će morati da polože depozit na carini u iznosu od čak 39 odsto vrednosti konjaka koji uvoze iz Evropske unije, prenosi "Blumberg".

"Politiko" navodi da odluka Pekinga predstavlja zaokret u odnosu na raniju deklaraciju u avgustu kada je Kina odustala od uvođenja taksi u pokušaju da sa Briselom nađe rešenje za spor oko električnih vozila.

Drugi evropski poljoprivredni sektori, kao što su mlečni proizvodi i svinjsko meso, mogli bi uskoro da se nađu na udaru sličnih mera.

Deset zemalja EU glasalo je za carine, uključujući Holandiju, Italiju i Poljsku, i rizikuju da budu izloženije kineskoj odmazdi. Nemačka i Mađarska su, s druge strane, bile među pet zemalja koje su glasale protiv carina.

"Kina razmatra mere kao što su podizanje carina na uvezene automobile na benzin sa velikim kapacitetom motora", navodi se u današnjem odvojenom saopštenju Ministarstva trgovine Kine.

Akcije nemačkog proizvođača automobila Be-Em-Ve su danas pale za tri odsto, a deonice "Mercedesa" za 2,6 odsto.

image