Svet

Spomenik nacistima, donacije u ime Pavelića: Kako Kanada oplakuje "žrtve komunizma"

Sa spomen-obeležja žrtvama komunizma u Otavi bi trebalo ukloniti više od 330 imena zbog sumnji da su ti ljudi mogli biti povezani s nacistima, navodi se u izveštaju izrađenom za vladino Odeljenje za kanadsko nasleđe
Spomenik nacistima, donacije u ime Pavelića: Kako Kanada oplakuje "žrtve komunizma"© Википедиа/Ahunt/CCO1.0

Sumnja se da je više od polovine od 553 imena sa spomen-obeležja žrtvama komunizma u Otavi imalo veze s nacistima ili fašističkim grupama, piše "Otava sitizen" nakon uvida u zvanične dokumente.

Članovi kanadskog odeljenja Prijatelja Simona Vizentala su godinama upozoravali Odeljenje za kanadsko nasleđe na ovaj problem, ali ovaj problem tom telu kanadske vlade "nije bio prioritet", rekli su iz organizacije.  

Odeljenje je utvrdilo da 50 do 60 imena sa spomenika verovatno imalo direktne veze s nacistima, dok se u prošlogodišnjem izveštaju izrađenom za potrebe Odeljenja preporučuje uklanjanje 330 imena, otkriva "Otava sitizen".

Kako navodi ovaj portal, spomenik je trebalo da bude otkriven u novembru 2023, ali je otkrivanje otkazano nakon skandala koji je izbio kada je član Prve galicijske divizije SS, ukrajinac Jaroslav Hunka, u kanadskom parlamentu dočekan uz ovacije u kojima su učestvovali i premijer Kanade Džastin Trudo i Vladimir Zelenski, između ostalih. 

Portparol Odeljenja za kanadsko nasleđe Karolajn Čajkovski rekla je za "Otava sitizen" da novi datum za otkrivanje spomenika još nije određen. Na pitanje hoće li više od 330 imena sa spomenika biti uklonjeno, Čajkovski je odgovorila da je "revizija komemorativnih elemenata u toku".

"U više navrata smo govorili zvaničnicima da verujemo da bi (na spomeniku) mogao biti komemoriran veliki broj nacista, ali nažalost ovaj problem nije bio prioritet za Odeljenje", rekla je viši direktor kanadskog odeljenja Prijatelja Simona Vizentala, Džejmi Kircner-Roberts, dodavši da je "potpuno neprihvatljivo da se nacistima i njihovim kolaboracionistima odaje počast kanadskim javnim spomenikom, posebno onim koji je namenjen žrtvama tiranije".

Donacije u ime Anta Pavelića i Mileta Budaka

Kanadski Si-Bi-Es je pre tri godine obavestio da je spomenik primio donacije u ime više poznatih nacista, odnosno kolaboracionista, uključujući Ukrajinca Romana Šukeviča i Anta Pavelića.

Organizacija koja sebe naziva Generalni komitet ujedinjenih Hrvata Kanade je donacijom obezbedila mesto Paveliću na sajtu organizacije koja se zalaže za podizanje spomenika, a u kojem se lider ustaša opisuje kao "doktor prava". Ista organizacija je obezbedila digitalnu komemoraciju ustaškom ideologu Miletu Budaku, kojeg je nazvala "pesnikom".

Spomen-obeležje žrtvama komunizma daleko je od jedinog spomenika u Kanadi koji veliča naciste.

Prijatelji Simona Vizentala su krajem jula upozorili na spomenik članovima 20. grenadirske divizije SS u estonskom letnjem kampu u Ontariju, kojima posetioci i dalje odaju počast.

Kircner-Roberts je tom prilikom rekla da njena organizacija ima skorašnje fotografije dece koja polažu cveće na spomenik, dodavši da se veličanje nacista sa tog spomenika dešava "već generacijama".

Kamp je zatim sa spomenika uklonio imena Haralda Ripalua, komandanta 36. policijskog bataljona, koji je učestvovao u masakru skoro svih preostalih Jevreja u gradu Novogrodek u Belorusiji 7. avgusta 1942, i drugih estonskih SS-ovaca.

image