Svet

Svađa oko migranata: Meloni zamera Francuskoj i Nemačkoj da su od 94.000 migranata primile samo 95

Italija traži od Evrope da preuzme svoj deo odgovornosti za migrante
Svađa oko migranata: Meloni zamera Francuskoj i Nemačkoj da su od 94.000 migranata primile samo 95www.globallookpress.com © Massimo Pica/Keystone Press Agency

Italijanska premijerka Đorđa Meloni kritikovala je Francusku i Nemačku jer su, kako je navela, od skoro 94.000 migranata koji su ove godine stigli u Italiju, prihvatile manje od 100.

"Od 94.000 iskrcanih, 38 migranata je prebačeno u Francusku, a 57 u Nemačku", rekla je Meloni. Da li je to način da se od Italije napravi glavna i jedina luka za iskrcavanje migranata u Evropi, upitala je ona.

Evropa se, posle ublažavanja antikovid mera i situacije u Ukrajini, bori sa ogromnim prilivom migranata i manjkom smeštajnih kapaciteta za sve one koji su na kontinent došli u potrazi za boljim životom. Italija, koja je sa Grčkom jedna od glavnih "ulaznih" tačaka, već neko vreme upozorava na problem i traži od EU da učestvuje u pronalaženju rešenja i bolje filteriše lica koja traže azil.

"Verujem da u Evropi treba da važe ista prava i dužnosti svih, verujem da je rešenje, oko kog svi mogu da se slože, da se zaustave odlasci i odbrane evropske granice", rekla je ona a prenosi "Đornale".

Meloni je podsetila i na bes Francuske nakon što je jedan brod nevladine organizacije sa nešto manje od 250 migranata bio primoran da pristane u Tulonu, a ne u Italiji, jer italijanske vlasti nisu želele da im izdaju dozvolu za iskrcavanje.

"Kolege levičari, zar vas nije zapanjila reakcija Francuza na brod koji je iskrcao migrante u Francusku, nije li vam to izgledalo čudno? Italija je obavezna da uradi ono što drugi nisu voljni da urade", rekla je Meloni.

Francuska i Italija već neko vreme igraju igru prebacivanja ilegalnih migranata u komšijsko dvorište. Nakon što je brod "Oušn vajking" pristao u Tulonu, francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je poručio da se Italija ponaša kao "neprijatelj" Francuske jer je odbila da dozvoli brodu da pristane u italijanskoj luci.

Premijerka je ocenila da će manje od 30 odsto migranata koji su stigli ove godine imati pravo na azil i pravo na pomoć.

"Moramo da razlikujemo izbeglice i ilegalne migranate, inače rizikujemo da kaznimo one kojima je najpotrebnija", rekla je ona.

Rim insistira na tome da postoji razlika između ilegalnih miranata i izbeglica i traži od Brisela da uradi više na zaštiti onih koji su ugroženi.

image