Svet

Azerbejdžan se protivi svim sankcijama, naročito ako se uvode bez osnova i selektivno

SAD su ukinule sankcije Azerbejdžanu 2001. godine jer im je bio potreban tranzit tereta vazdušnim, kopnenim i morskim putevima u Avganistan kroz azerbejdžansku teritoriju, ali su ponovo uvedene kada je američka vojska pobegla, podsetio je Alijev i okarakterisao američke vlasti kao nezahvalne
Azerbejdžan se protivi svim sankcijama, naročito ako se uvode bez osnova i selektivnowww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Politika sankcija ne bi trebalo da postoji, naročito kada su ograničenja nezakonita i uvode se bez osnova i selektivno, poručio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u razgovoru sa novinarom Pavelom Zarubinom.

"Kategorički se protivimo sankcijama", naglasio je azerbejdžanski predsednik.

Osvrnuo se na sankcije koje su uvedene Azerbejdžanu 1992. godine zbog, kako je rekao, izmišljenih optužbi da Baku blokira Jermeniju. Prema njegovim rečima, to se desilo u trenutku kada se azerbejdžanska teritorija nalazila pod "jermenskom okupacijom".

Te sankcije su ukinute 2001. godine kada je Sjedinjenim Američkim Državama bio potreban tranzit tereta vazdušnim, kopnenim i morskim putevima u Avganistan kroz teritoriju Azerbejedžana, podsetio je Alijev.

"Svake godine je predsednik SAD, bez obzira kojoj partiji pripadao, ukidao te sankcije sve dok američka vojska nije pobegla iz Azerbejdžana. Posle toga su nam sankcije ponovo uvedene", objasnio je azerbejdžanski lider.

Alijev, zbog takve situacije američkim vlastima pripisuje nezahvalnost, ali, kako je rekao, to nije najžustrija reč koju treba iskoristiti u ovom kontekstu.

image