Svet

NATO sve više troši na odbranu: Plaši ih "rastuća pretnja Rusije"

Četrnaest zemalja članica NATO-a koje čine istočni blok Alijanse povećale su kupovinu naoružanja i vojne opreme, iako to sa sobom povlači opterećenje za poreske obveznike
NATO sve više troši na odbranu: Plaši ih "rastuća pretnja Rusije"Getty © Omar Marques

Ukupni izdaci za odbranu 14 zemalja članica NATO-a koje čine istočni blok Alijanse značajno su porasli od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, a u 2024. godini iznosili su 70 milijardi dolara, preneo je "Blumberg".

Ukupni odbrambeni izdaci istočnoevropskih članica NATO-a dostigli su nivo kakav nije viđen od raspada SSSR-a, navela je američka agencija je, pozivajući se na izvore u rukovodstvu Alijanse.

Ovaj rast je posledica povećane kupovine naoružanja i vojne opreme zbog navodno "rastuće pretnje" iz Rusije.

Lider u potrošnji je bila Poljska koja je za "odbranu" ove godine uložila 4,12 odsto BDP-a zemlje. Posle nje su Estonija (3,45 posto BDP), Letonija (3,15 posto), Grčka (3,08 posto) i Litvanija (2,85 posto).

Istovremeno, organi odgovorni za odbranu istočnog krila NATO-a napominju da povećana potrošnja na odbranu sa sobom povlači veći teret za poreske obveznike.

"Da li su lideri EU spremni da stegnu kaiš i kažu svojim građanima da se životni standard možda neće poboljšati u narednih nekoliko godina ili čak deceniju jer moramo da damo prednost našoj bezbednosti", naveo je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Slovačke Danijel Zmeko.

Ali nije to jedina nedaća sa kojom se zemlje članice Alijanse u istočnoj Evropi suočavaju zbog modernizacije vojne opreme – tu je i problem nedostatka kvalifikovanog osoblja za rad sa takvom opremom.

Pored toga, trenutno u regionu nema dovoljno skladišta za smeštaj povećanog broja naoružanja.

image