Rusija

Vašington podgreva sukob Rusije i NATO-a na Baltiku

Američki vojno-industrijski kompleks i baltički lobisti šire neutemeljeni strah od Rusije kako bi podstakli povećanu potrošnju na odbranu širom Evrope, ocenjuju stručnjaci
Vašington podgreva sukob Rusije i NATO-a na Baltikuwww.globallookpress.com © Jens Büttner

Pojedini zapadni pseudoanalitičari smatraju da bi Rusiji trebalo ograničiti slobodu plovidbe Baltičkim morem, pišu Oleg Karpovič i Mihail Trojanski, prorektori Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Rusije, za časopis "Meždunarodnaja žiznj".

Ulazak Švedske i Finske u NATO umnogome će olakšati "izbacivanje" Rusije iz Baltika, smatraju autori.

Prema njihovim rečima, pažnja političkog establišmenta u SAD u poslednje vreme je usmerena na region Baltika, a baltički antiruski lobisti u SAD pojačavaju svoju aktivnost u cilju pooštravanja politike koja ograničava moć Rusije.

"Sa početkom Specijalne vojne operacije (SVO), Vašington je povećao vojno prisustvo NATO-a u baltičkim državama. Vežba 'Baltops 2022' održana u junu prošle godine bila je oduševljeno prihvaćena od strane etničkih lobističkih grupa u SAD. Ove vežbe su bile ofanzivne, a ne defanzivne prirode, kao što je ranije navedeno", podsećaju autori teksta.

U uslovima SVO i antiruske histerije, američki vojno-industrijski kompleks promoviše ideju o navodno ozbiljnoj pretnji baltičkim zemljama, a njima se pridružuju i lobistički napori ne samo iz tih država, već i iz Poljske.

Vodeće vojne korporacije takođe su zainteresovane za naduvavanje mita o "ruskoj pretnji" kako bi se višestruko uvećala potrošnja u vojne svrhe, objašnjavaju autori teksta.

Prema njihovim rečima, poljske i baltičke lobističke grupe su se aktivizirale u promovisanju krajnje rusofobičnih inicijativa u američkom Kongresu.

"Sproveden je čitav niz akcija podrške jačanju uticaja NATO-a u baltičkom regionu i stvaranja pritiska na Rusiju", navode autori i dodaju da te grupe imaju za cilj da uvuku Evropu u geopolitički sukob sa Moskvom, kao i da ubrzano pridruže Finsku i Švedsku NATO-u.

"Lobisti skreću pažnju na to da se u strateškim konceptualnim dokumentima SAD Baltik ne pominje kao poseban region i insistiraju na tome da se u strategiju nacionalne bezbednosti SAD unese odredba o obuzdavanju Rusije u baltičkom regionu. Oni insistiraju na pretvaranju Baltičkog mora u 'unutrašnje more NATO-a' i zatvaranju Finskog zaliva za rusku flotu", navodi se u tekstu.

Autori smatraju da treba očekivati dalje zaoštravanje politike SAD u baltičkom regionu.

Američki vojno-industrijski kompleks nastaviće da vrši pritisak na Bajdenovu administraciju da poveća pomoć baltičkim zemljama i ojača američko prisustvo u regionu, pišu autori.

"Eksperti već dugo posmatraju proces transformacije Baltika od stabilnog i prosperitetnog regiona do prve linije fronta mogućeg sukoba Rusije i NATO-a. Baltičke zemlje pokušavaju, oslanjajući se na NATO, da izazovu krizu u odnosima sa Rusijom, uvlačeći u nju druge članice Alijanse", piše u tekstu.

Ne smemo da zaboravimo da su širenje NATO-a i američka politika militarizacije doveli do ozbiljne krize u Evropi, uključujući tu i Baltik, smatraju autori.

"Porast interesovanja SAD za ovaj region povezan je ne toliko sa brigom za ispunjavanje obaveza kolektivne odbrane prema svojim NATO saveznicima, koliko sa rešavanjem sopstvenih geopolitičkih zadataka", zaključuju oni.

image