Svet

Sijarto u Sankt Peterburgu: Ulazak Ukrajine u NATO je početak trećeg svetskog rata

Ministar spoljnih poslova Mađarske stigao je u Sankt Peterburg, gde se održava gasna nedelja, na pregovore i dogovor o snabdevanju Mađarske gasom
Sijarto u Sankt Peterburgu: Ulazak Ukrajine u NATO je početak trećeg svetskog rata© Thierry Monasse/Getty Images

Ako Ukrajina u sadašnjim okolnostima bude primljena u NATO, to će značiti početak trećeg svetskog rata, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Ukrajina je u ratu sa Rusijom. A zbog tradicionalne NATO politike, ako Ukrajina u sadašnjim okolnostima bude primljena u Alijansu, to će značiti početak trećeg svetskog rata. Budimpešta se uvek protivila direktnoj konfrontaciji između Rusije i NATO-a", kazao je Sijarto novinarima na marginama gasnog foruma u Sankt Peterburgu.

Ministar spoljnih poslova Mađarske stigao je u Sankt Peterburg, gde se održava gasna nedelja, na pregovore i dogovor o snabdevanju Mađarske gasom.

"Sigurnost snabdevanja energijom nije ideološko, već fizičko pitanje. Dakle, put u Sankt Peterburg - važni pregovori i dogovor za bezbedno i konkurentno snabdevanje Mađarske gasom", napisao je Sijarto na društvenoj mreži.

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da je orijentacija Kijeva ka Alijansi jedan od razloga za početak ruske Specijalne operacije u Ukrajini.

Naime, 13. Sanktpeterburški međunarodni gasni forum održava se od 8. do 11. oktobra u Sankt Peterburgu .

image