Svet

U Moldaviji blokirani telegram kanali opozicije

Onemogućen je pristup nalozima lidera bloka "Pobeda" Ilana Šora i poslanika pomenutog bloka Marine Tauber, Aleksandra Nesterovskog, Vasilija Bolija i lidera omladinskog krila bloka Jurija Vitnjanskog
U Moldaviji blokirani telegram kanali opozicijeGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

U Moldaviji su deset dana pre predsedničkih izbora blokirani telegram kanali pojedinih opozicionih političara, među kojima je i kanal lidera Gagauzije Jevgenija Gucula.

Sledeći predsednički izbori u Moldaviji biće održani 20. oktobra, istovremeno sa referendumom o pristupanju te zemlje EU.

Konkretno, onemogućen je pristup telegram kanalima lidera bloka "Pobeda" Ilana Šora, kao i poslanika pomenutog bloka Marine Tauber, Aleksandra Nesterovskog, Vasilija Bolija i lidera omladinskog krila bloka Jurija Vitnjanskog.

Kada pokušate da otvorite njihove kanale, pojavljuje se poruka "ovaj kanal nije dostupan jer je prekršio lokalne zakone".

U 2023. godini u Moldaviji je bez sudskih rešenja zatvoreno 13 televizijskih kanala i desetine veb-sajtova odlukom Komisije za vanredne situacije na osnovu preporuka Službe za informisanje i bezbednost.

I pored ukidanja vanrednog stanja u decembru prošle godine, zabrana ovih medija ostala je na snazi.

Na spisku zabranjenih resursa nalazili su se sajtovi radija "Sputnjik", "Komsomoljskaja pravda", "Argumenti i činjenice", "Moskovski komsomolac", "Ruska gazeta", "Pravda" i drugi. Pored toga, suspendovane su dozvole za emitovanje opozicionih televizijskih kanala koji izveštavaju na ruskom jeziku.

Ove mere su objašnjene rizikom od dezinformacija i nepravednog izveštavanja o događajima u zemlji i Ukrajini. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je postupke Kišinjeva kao akt političke cenzure.

Predstavnici moldavske opozicije su u aprilu, uoči izbora u Moldaviji i referenduma o članstvu u EU, na kongresu u Moskvi, potpisali sporazum o stvaranju političkog bloka "Pobeda" koji se protivu evrointegracijama i podržavaju ulazak Moldavije u Evroazijsku ekonomsku uniju – zalažu se za dobrosusedske odnose sa svim zemljama, za saradnju i uzajamno korisne partnerske veze sa Rusijom, porodične vrednosti i procvat Moldavije.

image