Svet

Opozicija: Krivično gonjenje Guculove može da destabilizuje situaciju u Moldaviji

Opozicioni političari koji su se okupili u bloku "Pobeda" zahtevaju da se prekinu opasne provokacije zvaničnog Kišinjeva, tj. neosnovano krivično gonjenje liderke moldavske pokrajine Gagauzije
Opozicija: Krivično gonjenje Guculove može da destabilizuje situaciju u MoldavijiGetty © Pierre Crom

Politički motivisano krivično gonjenje liderke moldavske pokrajine Gagauzije Jevgenije Gucul moglo bi da destabilizuje situaciju na jugu Moldavije, navodi se u saopštenju opozicionog bloka "Pobeda".

Opozicioni političari okupljeni u bloku "Pobeda", koji je prošlog vikenda osnovan u Moskvi, zahtevaju da se prekinu opasne provokacije zvaničnog Kišinjeva, tj. neosnovano krivično gonjenje Jevgenije Gucul.

Naime, antikorupcijsko tužilaštvo Moldavije podnelo je tužbu protiv Jevgenije Gucul zbog sumnje da je navodno svesno "prihvatala finansijska sredstva od organizovane kriminalne grupe ili kriminalne organizacije" tokom dužeg vremenskog perioda.

U slučaju da se na sudu dokaže krivica, predviđena je kazna do sedam godina zatvora. Guculova nije priznala krivicu.

Pritisak na Guculovu je pojačan posle nekoliko njenih putovanja u Rusiju i susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i izjave da će Gaguzija, koja je danas deo Moldavije, pokrenuti proces odvajanja, ukoliko Kišinjev odluči da se objedini sa Rumunijom, iako, kako je dodala, ona ne želi da do toga dođe, budući da je cilj da Gagauzija ostane deo Moldavije.

U Moldaviji se istraga vodi protiv nekoliko opozicionih političara, među kojima su i članovi "Šora" – opozicione političke snage koja je zabranjena čim je stekla veću popularnost u zemlji.

Inače, sama Jevgenija Gucul je ranije objasnila da se radi o političkom progonu.

image
VV inauguration
banner