Svet

Guvernerka Gagauzije: Ne želimo ujedinjenje Moldavije i Rumunije, zatražićemo pomoć i od Rusije

Pokrenućemo proces odvajanja od Moldavije, ukoliko zvanične vlasti u Kišinjevu donesu odluku o spajanju sa Rumunijom, kaže Jevgenija Gucul i dodaje da je predsednik RF obećao podršku celom regionu u borbi za autonomiju
Guvernerka Gagauzije: Ne želimo ujedinjenje Moldavije i Rumunije, zatražićemo pomoć i od Rusijewww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Ukoliko Moldavija pokuša silom da spreči odvajanje Gagauzije, obratićemo se Rusiji i drugim zemljama, rekla je za "RIA Novosti" guverner autonomne oblasti Jevgenija Gucul.

Guculova je prethodno izjavila da će Gaguzija, koja je danas deo Moldavije, pokrenuti proces odvajanja, ukoliko Kišinjev odluči da se objedini sa Rumunijom, iako, kako dodaje, ona ne želi da do toga dođe, budući da je cilj da Gagauzija ostane deo Moldavije.

Prethodno je premijer Rumunije izjavio da podržava ideju ujedinjenja, te dodao da ne isključuje da bi do toga moglo doći nakon što Moldavija uđe u EU.

"Nadam se da do toga neće doći. Ali, ukoliko do toga dođe, mi ćemo se obratiti svim zemljama, uključujući i Rusiji. Mi želimo da živimo u nezavisnoj Republici Moldaviji", objasnila je Guculova.

Prema njenim rečima, narod Moldavije ne želi da uđe u EU ili NATO – njihova želja je da žive u suverenoj i neutralnoj državi, "koja će biti u prijateljskim odnosima sa svojim susedima – Ruskom Federacijom, i Ukrajinom, i Rumunijom i Evropskom unijom".

U tome, kako navodi, Gagauzija će imati podrški predsednika Rusije Vladimira Putina, koji joj je u martu obećao da će "Ruska Federacija uvek biti s narodom Gaguzije i da će ga uvek podržavati".

"Koliko god da vlasti u Kišinjevu budu radili protiv autonomije Gagauzije, Ruska Federacija će nas podržati u ekonomskom i socijalnom planu", rekla je Guculova.

Gagauzija je, podsetimo, autonomni okrug na jugu Moldavije, koji se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom. Vlasti u Kišinjevu se, s druge strane, drže drugačijeg, proevropskog kursa usmerenog ka evropskim integracijama.

image