Svet

Šefica Gaguzije: Ako se Moldavija ujedini s Rumunijom, mi ćemo se otcepiti

Šefica autonomne oblasti Gagauzije oštro je reagovala na poteze Kišinjeva
Šefica Gaguzije: Ako se Moldavija ujedini s Rumunijom, mi ćemo se otcepiti© klenger/iStock / Getty Images Plus

Ukoliko moldavske vlasti odluče da se ujedine sa Rumunijom, Gagauzija će odmah pokrenuti proceduru za otcepljenje i povratak u nezavisnu Republiku Gagauziju, rekla je šefica autonomne oblasti Gagauzije Jevgenija Gutul.

"Ako aktuelna moldavska vlada pristane na uniju, autonomna oblast Gaguzija neće ćutati. Naš narod je 2. februara 2014. dao jasan i precizan odgovor da svoju budućnost vidi isključivo kao deo nezavisne i suverene Moldavije", napisala je Gutul na svom telegram kanalu.

Ona je izrazila uverenje da će stanovnici mnogih susednih moldavskih i bugarskih sela podržati Gaguziju i pridružiti joj se.

Izjava rumunskog premijera Marsela Čolakuo o podršci ujedinjenju Rumunije sa Moldavijom izgleda provokativno i nosi realne rizike, upozorila je senatorka sa Krima Olga Kovitidi.

Čolaku je nedavno rekao da podržava ideju ujedinjenja, što bi, kako kaže, moglo da se desi pristupanjem države Evropskoj uniji.

"Treba podsetiti da su se u februaru 2014. stanovnici Gagauzije već izjasnili za samoopredeljenje i ulazak u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana. Treba napomenuti da je ogromna većina stanovnika pokrajine glasala protiv ulaska Moldavije u EU. U tom kontekstu provokativna izjava rumunskog premijera o želji da se Moldavija ujedini sa Rumunijom sadrži realne rizike", kazala je Kovitidi.

Moldavska predsednica Maja Sandu objavila je da je potpisala zakon kojim se priznaje rumunski kao službeni jezik u zemlji umesto moldavskog.

Moskva je to ocenila kao pokušaj moldavske vlasti da nasilno rumunizuje društvo.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner