Svet

Evropske vrednosti moldavske predsednice: Odbija da imenuje člana vlade jer previše voli Rusiju

Gaguzija, autonomna regija na jugu Moldavije izabrala je Gutul, članicu opozicione stranke Šor, za guvernerku prošlog maja
Evropske vrednosti moldavske predsednice: Odbija da imenuje člana vlade jer previše voli Rusiju© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Predsednica Moldavije Maja Sandu odbila je da potpiše ukaz o imenovanju šefice autonomne oblasti Gagauzije Jevgeniju Gutul za člana vlade, kako to nalaže zakon.

Informaciju je objavio sajt Gaguzijainfo pozivajući se na izjavu Sanduove na konferenciji za novinare u Kišinjevu.

Gaguzija, autonomna regija na jugu Moldavije izabrala je Gutul, članicu opozicione stranke Šor, za guvernerku prošlog maja. Ustavni sud Moldavije je potom naredio raspuštanje stranke.

"Osoba koja radi za kriminalnu grupu, a ne za građane Moldavije i stanovnike autonomije, koja daje izjave protiv svoje zemlje, nema šta da traži u vladi Moldavije", rekla je Sandu pozivajući se na ocenu koju je sud dao povodom izjava Gutulove.

Komentarišući nedavnu posetu Gutulove Rusiji, moldavska predsednica je rekla da je Moskva jasno stavila do znanja da se oslanja na kriminalne grupe da destabilizuje situaciju u Moldaviji.

Gutul je u februaru otputovala u Rusiju da zamoli predsednika Vladimira Putina da podrži region koji je suočen sa nezakonitim akcijama vlasti Moldavije.

Ova šefica Gaguzije sve više je u sukobu sa proevropski nastrojenom predsednicom države. Odbijanje da ispoštuje ustavno pravilo o uključivanju Gutulove u vladu nastalo je zbog navodnih nepravilnosti na izborima.

Moldavija, koja ima 2,6 miliona stanovnika nalazi se između Ukrajine i Rumunije, a zauzela je izrazito prozapadni kurs otkako je Sanduova došla na vlast 2020.

Sada planira da se kandiduje za drugi mandat na predsedničkim izborima ove jeseni, obećavajući da će zadržati prozapadni kurs svoje vlade i da će zemlju učiniti punopravnom članicom EU do 2030. Tvrdi da režim u Moskvi nastoji a kontroliše svoju državu mešanjem u izbore, čak i pokušajem državnog udara.

Rusija je negirala navode o mešanju u unutrašnje poslove i optužila Sandu da izaziva antirusko raspoloženje.

image