Svet

Predstavnici moldavske opozicije potpisali sporazum: Niče novi politički blok

Narod Moldavije , danas je u "smrtnoj opasnosti" ne samo politički kurs Moldavije, već i pitanje da li će njen narod, koji se protivi brisanju razlika među narodima zemalja članica EU kao i legalizaciji istopolnih brakova, sačuvati svoj identitet i vrednosti
Predstavnici moldavske opozicije potpisali sporazum: Niče novi politički blokGetty © Pierre Crom

Predstavnici moldavske opozicije su na današnjem kongresu potpisali sporazum o stvaranju političkog bloka "Pobeda" uoči izbora u Moldaviji i referenduma o članstvu u EU na jesen 2024.

U novi politički blok ušao je pokret "Šor", kao i moldavske opozicione političke partije "Preporod", "Šansa", VIKTORIA i "Alternativa snaga za spas Moldavije".

"Stanovnicima Moldavije je jasno da politički kurs aktuelne vlasti nema perspektivu. Čini nam se da je došlo vreme za pobedu. Niko nema ne gaji iluzije o aktuelnoj vlasti u Moldaviji. Dokazali su da njihova politika vodi u katastrofu", poručio je Ilan Šor.

Okupljeni u bloku se protive evrointegracijama i podržavaju ulazak Moldavije u Evroazijsku ekonomsku uniju. Zalažu se za dobrosusedske odnose sa svim zemljama, za saradnju i uzajamno korisne partnerske veze sa Rusijom, porodične vrednosti i procvat Moldavije.

Moldavski opozicioni političar Ilan Šor, koji je najavio formiranje predizbornog bloka "Pobeda", ocenio je da je opozicija prinuđena da održi kongres u Moskvi, jer je "danas Moldavija osvojena država".

Ne želimo vrednosti EU

Moldaviji i Gaguziji su strane vrednosti koje neguje Evropska unija, poručila je lider Gagauzije Jevgenija Gucul u Moskvi na kongresu moldavskih opozicionih političara koji se protive integraciji sa Evropskom unijom.

"Vlasti EU sprovode politiku koja ima za cilj brisanje razlika među narodima zemalja članica, legalizaciju istopolnih brakova i borbu protiv rodnih razlika", rekla je Gucul.

"Uveliko se ne koriste reči mama i tata, već 'roditelj jedan' i 'roditelj dva', a to nama u Moldaviji ne treba", rekla je Jevgenija Gucul.

Moldavija ne može da zaboravi podvige i da ne obeležava pobedu u Drugom svetskom ratu i 9. maj, poručila je Gucul.

Danas je u "smrtnoj opasnosti" ne samo politički kurs Moldavije, već i pitanje da li će njen narod sačuvati svoj identitet i vrednosti, objasnila je Gucul koja je ranije rekla da ukoliko Moldavija pokuša silom da spreči odvajanje Gagauzije, obratiće se Rusiji i drugim zemljama.

Zato je Gucul, guverner autonomne oblasti, rekla da ne zna kako će se iz Moskve vratiti otadžbini i da li je pustiti u državu.

"Ono što danas radi Stranka akcije i solidarnosti na čelu sa Majom Sandu, nije demokratija. To je bezakonje", rekla je Gucul.

image
VV inauguration
banner