Svet

Moldavija: Policija maltretirala učesnike kongresa moldavske opozicije održanog u Moskvi (VIDEO)

Poslanica republičkog parlamenta Marina Tauber izjavila je da se radi o ljudima koji su se vratili iz Rusije, a koji nisu zadržani na granici 22. aprila
Moldavija: Policija maltretirala učesnike kongresa moldavske opozicije održanog u Moskvi (VIDEO)© Родион Прока / Sputnik

Organi za sprovođenje zakona Moldavije vrše pretrese predstavnika opozicije koji su bili na kongresu u Moskvi, izjavila je poslanica republičkog parlamenta Marina Tauber.

"Saznali smo da su neke od naših predstavnika pretresli, a sada komuniciramo sa advokatima i saznajemo detalje. Radi se o ljudima koji su se vratili iz Rusije, a koji juče nisu zadržani na granici", kazala je Tauberova.

Ona je prethodne noći izjavila da su pripadnici policije pod raznim izgovorima zaustavljali učesnike kongresa moldavske opozicije u Moskvi na aerodromu u Kišinjevu, napomenuvši da su ljudi praktično bili zatvoreni bez vode.

Naime, učesnici kongresa moldavske opozicije, održanog u Moskvi, privedeni su juče po povratku u Kišinjev.

Iz novog političkog bloka "Pobeda" su saopštili da su uhapšeni ispitivani nekoliko sati.

"Mnogi od onih koji su se vratili su stariji, ostali su bez vode, pretili su im, oduzeli su im novac da nisu imali čime da se vrate kući. Naše kolege su ispitivane nekoliko sati, pokušavali su da ih zastraše", navodi se.

Istovremeno, Služba za informisanje i bezbednost Moldavije odvela je na saslušanje liderku partije "Preporod" Nataliju Parasku, koja je takođe stigla u Kišinjev posle kongresa.

Kasnije je poslanica republičkog parlamenta Irina Lozovan izvestila da su pripadnici reda počeli da puštaju delegate sa aerodroma.

Pritvaranje na aerodromu u Kišinjevu je kršenje prava građana

Moldavski opozicioni političar Ilan Šor optužio je predsednicu republike Maju Sandu da pokušava da izvrši pritisak na one koji imaju drugačije gledište, nakon što su neki učesnici konvencije u Moskvi zadržani na aerodromu u Kišinjevu pri povratku u tu zemlju.

"Sandu krši ustavna prava građana Moldavije, stvara potpuni haos, to ne bi trebalo da prođe nekažnjeno", ocenio je Šor i dodao da su putnici zadržani bez ikakvog razloga, a da je nekima i pozlilo.

U nedelju je u ruskoj prestonici održan kongres moldavskih političara i društvenih aktivista. Tamo su lideri partija Šor, Šansa, Viktorija, Renesansa i Alternativa snaga za spas Moldavije potpisali sporazum o stvaranju političkog bloka "Pobeda".

Šor je predložio da se za izvršnog sekretara nacionalnog saveta nove političke snage izabere šefica Gagauzije Evgenija Gucul, a za predsednika i sekretara Izvršnog odbora on i poslanica Marina Tauber.

Blok će voditi kampanju za glasanje na referendumu protiv ulaska Moldavije u EU i zalagati se za učešće republike u svim procesima ujedinjenja u EAEU i ZND.

image
VV inauguration
banner