Svet

Lider moldavske opozicije: Evropska unija želi da Moldaviju pretvori u bojno polje

Evropa i ceo Zapad vole da stvaraju sukobe i provociraju ih, ali ne na svojoj teritoriji, poručio je Ilan Šor, napomenuvši da je u Moldaviju doneto oružje u vrednosti od 600 miliona dolara
Lider moldavske opozicije: Evropska unija želi da Moldaviju pretvori u bojno poljeGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency

Evropska unija "pumpa" Moldaviju oružjem kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski opozicioni političar Ilan Šor za "RIA Novosti".

"Evropa u potpunosti vlada Moldavijom četiri ili pet godina. Sve što smo videli je beda, siromaštvo, pustoš, zasićenost oružjem i priprema za sledeći sukob", kazao je Šor.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo Zapad vole da stvaraju sukobe i provociraju ih, ali ne na svojoj teritoriji, napomenuvši da bi na teritoriji Moldavije mogao biti isprovociran sukob sa Pridnjestrovljem.

"Prema našim procenama, u Moldaviju je doneto oružje u vrednosti od 600 miliona dolara. U zemlju u kojoj ljudi nemaju šta da jedu. Da li je to normalno? Prvo dajte ljudima penziju, mogućnost da se prehrane, a ne da nam donosite oružje kojim želite da stanovništvo, koje je ostalo na teritoriji Moldavije uđe u neku vrstu sukoba", ukazao je.

Šor se osvrnuo i na formiranje novog političkog bloka "Pobeda" uoči izbora u Moldaviji i poručio da će taj blok predložiti "najboljeg kandidata" za predsednika Moldavije, koji će posle pobede moći da obezbedi održavanje fer parlamentarnih izbora u toj zemlji.

"Podržaćemo najdostojnijeg kandidata koji nam može obezbediti fer parlamentarne izbore. Moldavija je parlamentarna zemlja", poručio je Šor.

Naime, sam Šor ne može da učestvuje na izborima, pošto ima 37 godina, a na predsedničkim izborima, po ustavu, može učestvovati osoba koja je navršila 40 godina.

image
VV inauguration
banner