Svet

Pridnjestrovlje tražilo od Rusije pomoć zbog moldavske ekonomske blokade

U dokumentu se navodi da je Pridnjestrovlje suočeno sa neviđenim ekonomskim, socijalnim, humanitarnim i vojno-političkim izazovima i pretnjama
Pridnjestrovlje tražilo od Rusije pomoć zbog moldavske ekonomske blokadewww.globallookpress.com © Hannah Wagner

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika traži od Rusije da joj pruži pomoć u uslovima ekonomske blokade iz Moldavije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Kongres poslanika svih nivoa Republike.

"Kritična situacija zahteva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila eskalacija tenzija i sprečilo da situacija preraste u krizu", navodi se u dokumentu.

Učesnici kongresa podržali su odluku da se apeluje na Savet Federacije i Državnu dumu Rusije sa zahtevom da preduzmu mere za zaštitu Pridnjestrovlja od pritiska Moldavije i uzimajući u obzir činjenicu da u toj zemlji živi više od 220.000 građana Rusije.

Tiraspolj je podsetio na jedinstveno pozitivno mirovno iskustvo u regionu i status Moskve kao garanta i posrednika u pregovaračkom procesu.

Ministar spoljnih poslova Pridnjestrovlja Vitalij Ignjatijev pozvao je Rusiju i da pojača napore za postizanjem diplomatskog rešenja konflikta između Kišinjeva i Tiraspolja.

"Pozvali smo na intenziviranje političkih i diplomatskih mera, pošto je Ruska Federacija jedan od međunarodnih medijatora u međunarodnom mirovnom procesu, u okviru formata 5+2", preneo je kanal "Rasija 24".

Format 5+2, pored Moldavije i Pridnjestrovlja, čine i Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U dokumentu se navodi da je Pridnjestrovlje suočeno sa neviđenim ekonomskim, socijalnim, humanitarnim i vojno-političkim izazovima i pretnjama.

Ističe se da je Moldavija "intenzivirala primenu blokada i restriktivnih mera u cilju podrivanja ekonomskog potencijala, uništavanja temelja nezavisnosti i državnosti i nametanja tuđih vrednosti".

Pridnjestrovlje će se boriti za prava i interese građana i neće odustati od njihove zaštite, jer je samo suverenitet sastavni uslov za zaštitu identiteta, prava i sloboda sadržanih u međunarodnom pravu i Povelji UN.

Takođe, pridnjestrovski poslanici nameravaju da se obrate generalnom sekretaru UN sa zahtevom da se uzmu u obzir neotuđiva prava pridnjestrovskog naroda, apel učesnicima međunarodnog pregovaračkog procesa u formatu 5+2, kao i OEBS-u sa pozivom da utiče na rukovodstvo u Kišinjevu.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji.

Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.

Godine 2006. u nepriznatoj republici održan je referendum na kome je 96,62 odsto stanovništva glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Međutim, iz Moskve u to vreme nije stigla nikakva odluka.

Odnosi dveju strana drastično su pogoršani nakon izbora Maje Sandu na mesto predsednice Moldavije, pošto je ona kritikovala vlasti u Tiraspolju i odbila da se sastane sa predsednikom te nepriznate republike Vadimom Krasnoselskim.

Nakon što je Ukrajina zatvorila granicu sa Pridnjestrovljem početkom 2022. godine, roba je u nepriznatu republiku mogla da uđe samo preko moldavske teritorije.

Vlasti u Tiraspolju su optužile Kišinjev da koristi njihovu ranjivu poziciju kako bi stvorio pritisak na Pridnjestrovlje.

image