Svet

Pridnjestrovlje zabrinuto: Moldavija priprema trupe za napad

Tiraspolj upozorava da Kišinjev priprema borbene grupacije, koje organizuju stručnjaci iz inostranstva, a koje bi trebalo da izvode napade na objekte nepriznate republike Pridnjestrovlje
Pridnjestrovlje zabrinuto: Moldavija priprema trupe za napadwww.globallookpress.com © SSG Erick Yates - 343rd MPAD, St

Tiraspolj je zabrinut zbog informacija koje ukazuju da se na teritoriji Moldavije obučavaju specijalne snage koje će imati zadatak da izvode provokacije u Pridnjestrovlju, rekao je danas ministar spoljnih poslova nepriznate države Pridnjestrovlje Vitalij Ignatjev, prenose "RIA Novosti".

Igantjev podseća na obaveštajne podatke bezbednosnih snaga Pridnjestrovlja objavljene u petak prema kojim strani stručnjaci u Moldaviji pripremaju borbene jedinice za diverzije i terorističke napade na objekte nepriznate republike. U ovim jedinicima, kako navodi, ima i Ukrajinaca.

Danas, Ignatjev dodaje da ove borbene grupacije već imaju određeno borbeno iskustvo, o čemu je obavestio i zamenika premijera Moldavije Olega Serebrjana na sastanku u Tiraspolju. 

"Izuzetno smo zabrinuti zbog ovih negativnih tendencija. Verujemo da su mir i stabilnost na obalama Dnjestra najvažniji uslovi za normalan dijalog, život ljudi i bezbednost i za to da možemo mirno da gledamo u budućnost", istakao je. 

Poručuje i da se nada da će svi međunarodni učesnici pregovora, a, pre svega, pripadnici OEBS-a, uložiti potrebne napore kako bi se sprečile provokacije.

Podsetimo, u pregovaračkom procesu o Pridnjestrovlju učestvuju Tiraspolj i Kišinjev, kao strane konflikta, ali i Rusija i Ukrajina. OEBS ima ulogu posrednika, dok su EU i SAD posmatrači.

Poslednji pregovori u tom formatu održani su još 2019. godine.

Najveći broj stanovnika Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, su Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom.

image