Svet

Sprečen atentat na lidera Pridnjestrovlja

Ukrajinske specijalne službe organizovale su napad, javljaju iz Pridnjestrovlja i dodaju da se u Tiraspolju spremaju i za eventualni napad Ukrajine
Sprečen atentat na lidera Pridnjestrovljawww.globallookpress.com © Diego Herrera

Ministarstvo državne bezbednosti Pridnjestrovlja saopštilo je danas da su službe bezbednosti sprečile atentat na lidera ove nepriznate države, Vadima Krasnoseljskog, prenose mediji.

Prema podacima ministarstva, iza napada stoje ukrajinske specijalne službe, a vlasti su, kako je navedeno, uspele i da privedu osumnjičene. "RIA Novosti" prenele su da su zadržane dve osobe, dok je jedna lokalna televizija, pozivajući se na zvanične podatke, dodala da je napad organizovalo šest osoba, od kojih petoro imaju državljanstvo Ukrajine.

"Ministarstvo državne bezbednosti Pridnjestrovlja obaveštava javnost da je sprečen teroristički napad, koji se po direktivi ukrajinskih specijalnih službi spremao protiv niza funkcionera Pridnjestrovske Moldavske Republike. Uhvatili smo osumnjičene, koje sada i ispitujemo", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Tužilac iz Pridnjestrovlja otkrio je da je napad trebalo da se desi u centru Tiraspolja, glavnog grada ove nepriznate države, a osim likvidacije predsednika regiona, teroristi su planirali da ubiju i veliki broj civila.

Mediji iz tog regiona prenose i da je u centru Tiraspolja pronađen auto marke "land rover", u kojem se nalazi 8 kilograma zapaljivog materijala.

Telegram kanal "Ridovka" javlja da je za napad, kako se sumnja, kriv Vjačeslav Kisičan, koji je prema objavi ovog kanala imao burnu prošlost, a bio je i član teritorijalne odbrane Odese, u koju se preselio pre 12 godina. 

Lokalni mediji prenose i da je Kisičanu bilo naređeno da se nakon ovog terorističkog napada na neko vreme pritaji u Moldaviji, nakon čega bi trebalo da da se vrati i likvidira još nekog. 

Uhvaćeni muškarac priznao je i da je zvaničnike Pridnjestrovlja pratio putem kamere koju je postavio na automobil, a koji je parkirao kod jedne zgrade. Nakon pet do šest dana, Kisičan bi shvatio ko od zvaničnika i kada obično dolazi na to mesto. 

Izvori Telegram kanala "VorGonzo" otkrivaju da su zadržani pojedinci priznali da su u Pridnjestrovlje ušli tako što su se pretvarali da su migranti. 

Vlasti Pridnjestrovlja saopštile su da će tokom dana u Kijev uputiti zahtev i zatražiti da se vlasti izjasne o incidentu. Ipak, kako prenosi "Ridovka", u Tiraspolju se ne nadaju da će ovo naići na konstruktivan odgovor ukrajinskih zvaničnika, jer se radi o državi koja organizuje terorističke napade, ne priznaje nezavisnost Pridnjestrovlja i zemlji koja priprema oružane provokacije na granici, te priprema vojsku za napad.

Povodom današnjeg napada oglasio se i šef diplomatije Pridnjestrovlja, Vitalij Ignatjev, koji je za "Rasija 24" poručio da bi ova nepriznata država mogla da se obrati i Ujedinjenim nacijama, kako bi privukla pažnju šire javnosti na situaciji u tom regionu.

Ignatjev je još naglasio da se Pridnjestrovlje priprema za eventualan napad Ukrajine, sa kojom se region graniči na istoku, te dodao da pronađeni materijal i tehnička sredstva uz pomoću kojih je trebalo izvršiti napad na lidera regiona ukazuju na to da su oni bili proizvedeni u Ukrajini.

"Pripremamo se za veliki broj različitih scenarija", poručio je on, odgovarajući na pitanje novinara da li se u Pridnjestrovlju na bilo koji način pripremaju za potencijalan napad ukrajinskih snaga.

Predsednik Pridnjestrovlja nastavio je sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, dodao je Ignatjev.

Ipak, zvanične moldavske vlasti iz Kišinjeva dodale su da one nemaju nikakav podatak da se u Tiraspolju spremao teroristički napad, prenose Telegram kanali na ruskom jeziku. Premijer Moldavije ocenio je da nema naznaka da bi današnji incident doveo do eskalacije situacije u zemlji, dok iz ukrajinske službe bezbednosti poručuju da Kijev nije kriv i da je sve to provokacija Kremlja.

"Sve izjave predstavnika takozvanog Ministarstva za državnu bezbednost kvazi Pridnjestrovske Narodne Republike, u kojima se govori o tome da su ukrajinske službe bezbednosti pripremale teroristički napad, treba smatrati za provokaciju kojom diriguju iz Kremlja", poručuju iz Kijeva.

Podsetimo, ruska strana poslednjih nedelja upozorava na mogućnost ukrajinskog napada na Pridnjestrovlje i destabilizaciju situacije u ovom regionu, što su demantovali iz Kijeva i Kišinjeva. Moskva upozorava da bi jedan od ciljeva moglo biti najveće vojno skladište u Evropi, u selu Kolbasna, u kojem se nalazi velika količina artiljerijske municije za naoružanje iz sovjetskog perioda. 

Najveći broj stanovništva Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, su Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom, sa kojom je veže veliki broj, pre svega, kulturoloških veza.

O tome koliko su te veze jake dobro kazuje i činjenica da zvanični Kišinjev radi na tome da ime zvaničnog jezika u državi preimenuje iz moldavskog u rumunski.

image