Svet

Stručnjak upozorava: Kijev i NATO žele da zbrišu Pridnjestrovlje

To im je geopolitički korisno, jer je nemoguće govoriti o ulasku u NATO dok oni imaju ovaj region sa ruskim bazama iza sebe, ocenjuje politikolog i stručnjak za postsovjetski region Andrej Suzdaljcev
Stručnjak upozorava: Kijev i NATO žele da zbrišu PridnjestrovljeGetty © Photo by Andreea Campeanu/Getty Images

Situacija u Pridnjestrovlju ostaje napeta zbog moguće intervencije ukrajinskih trupa. Kijev je za to zainteresovan, ali u bliskoj budućnosti neće napasti, ocenjuje politikolog i stručnjak za postsovjetski region Andrej Suzdaljcev.

"Kijev je odlučan da zbriše Pridnjestrovlje – to im je geopolitički korisno, jer je nemoguće govoriti o ulasku u NATO dok se ruske baze nalaze u tom regionu", rekao je Suzdaljcev na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, sve će zavisiti od predsednice Moldavije Maje Sandu, pošto bi udar Ukrajine na Pridnjestrovlje bio kršenje međunarodnog prava.

"Za sada, ipak, agresiju vredi čekati samo u slučaju ofanzive i uspeha ukrajinske vojske. NATO ne želi da stvori novi Staljingrad pred celim svetom, oni bi voleli da ukrajinske trupe uđu na tu teritoriju, a da se branioci brzo predaju. To se, naravno, neće desiti i stoga je nemoguće govoriti o intervenciji u bliskoj budućnosti", naglasio je ekspert.

Zamenik premijera Moldavije Oleg Serebrijan naveo je da nema dogovora između rukovodstva te države i vlade Ukrajine o izvođenju vojne operacije u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici (PMR). 

Ipak, portparolka ukrajinskih odbrambenih snaga "Jug" Natalija Gumenjuk ranije je rekla da su ukrajinske trupe koncentrisale snage u blizini granice sa Pridnjestrovljem, a predstavnik Državne granične službe Ukrajine Andrej Demčenko je 28. februara izvestio da je ukrajinska vojska izgradila utvrđenja na granici sa PMR.

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. februara izvestilo da kijevski režim sprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, koju će izvesti ukrajinske trupe, uključujući neonaciste iz formacije "Azov". 

Pridnjestrovlje, u kom Rusi i Ukrajinci čine 60 odsto stanovnika, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. 

Nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, 1992. godine Kišinjev je praktično izgubio kontrolu nad tim regionom.

image