Svet

U Moldaviji predlažu nov praznik - slavljenje ranijeg ujedinjenja sa Rumunijom

Nakon što je zvanični jezik u zemlji preimenovan iz moldavskog u rumunski, pojavljuju se nove inicijative koje slave nekadašnje ujedinjenje Moldavije i Rumunije
U Moldaviji predlažu nov praznik - slavljenje ranijeg ujedinjenja sa Rumunijomwww.globallookpress.com © Geraint Nicholas

Poslanik vladajuće partije Akcija i solidarnost Pjotr Frunze predložio je da Moldavija uvede novi državni praznik koji bi slavio nekadašnje ujedinjenje sa Rumunijom.

Na ovaj način, kako on predlaže, zemlja bi proslavila činjenicu da je 1918. godine došlo do ujedinjenja ovih dveju teritorija (doduše, bez današnjeg Pridnjestrovlja).

"Predlažem gradonačelnicima, lokalnim savetima, obrazovnim institucijama da promovišemo istorijsku istinu putem organizovanja kulturno-umetničkih događaja, koji bi dali na značaju nekadašnjem ujedinjenju Besarabije i Rumunije od 27. marta 1918. godine", rekao je Frunze novinarima.

Besarabija, koju spominje ovaj moldavski političar, je istorijska teritorija nastala 1812. godine, čija je zemlja danas podeljena između Rumunije, Moldavije i Ukrajine.

Ujedinjenje Besarabije i Rumunije trajalo je sve do 1940. godine i nije podrazumevalo teritoriju današnjeg Pridnjestrovlja, u kojem najveći deo stanovništva, čak oko 60 odsto njih, čine Rusi i Ukrajinci. 

Upravo iz bojazni da bi nekada u budućnosti ponovo moglo doći do pripajanja Moldavije Rumuniji, Pridnjestrovlje je još pre raspada SSSR-a radilo na dobijanju nezavisnosti i otcepljenju od ostalog dela sadašnje Moldavije.

U ovim državama i dan danas postoje oni koji se zalažu za to da Moldavija i Rumunija formiraju jednu zemlju, a neke od naznaka koje bi mogle podržati ovu tezu uključuju i današnji poslednji predlog moldavskog političara.

Moldavija je, podsetimo, ovog meseca promenila naziv zvaničnog jezika, koji je iz moldavskog preimenovan u rumunski. 

image