Rusija

Zaharova: Moldavija raspiruje antirusku histeriju, poboljšanje odnosa zavisi od Kišinjeva

Očekujemo da će smoći snage da trezveno sagledaju situaciju i krenu putem normalizacije odnosa, poručila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Moldavija raspiruje antirusku histeriju, poboljšanje odnosa zavisi od Kišinjeva© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Moldavija je napravila kontraproduktivan izbor u korist raspirivanja antiruske histerije, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Još 17. marta ove godine, predsednica Maja Sandu, obraćajući se parlamentu, dozvolila je sebi neosnovane izmišljotine o 'agentima Kremlja' i želji Rusije da 'yvede rat u Moldaviju'. Istog dana, govoreći na televiziji, osvrnula se na pravno ništavnu odluku Međunarodnog krivičnog suda, tvrdeći da je rusko rukovodstvo krivo za 'ratne zločine počinjene u Ukrajini'", navela je Zaharova i istakla da izjave moldavske predsednice nisu tačne.

Istakla je da odgovornost za ratne zločine snose ukrajinske vlasti, kao i da "svi svakodnevno vide dokaze za to".

"Ubice su oni koji hodaju u uniformi Oružanih snaga Ukrajine, hvale se simbolima zločinačkih nacionalnih bataljona Bandera, prepisanim od nemačkih nacista", poručila je ruska diplomatkinja.

Ona je dodala da poboljšanje odnosa Rusije i Moldavije u potpunosti zavisi od Kišinjeva.

"Očekujemo da će smoći snage da trezveno sagledaju situaciju i krenu putem normalizacije odnosa sa našom zemljom", poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, time bi se zadovoljili interesi građana Moldavije.

image