Rusija

Moldavija poziva Rusiju da ne otvara biračka mesta u Pridnjestrovlju

Moskva se ranije obratila Moldaviji sa zahtevom da otvori biračka mesta za glasanje tokom predsedničkih izbora na šta je moldavska strana odgovorila da proučava ovo pitanje i da će odgovoriti u "razumnom vremenskom roku"
Moldavija poziva Rusiju da ne otvara biračka mesta u PridnjestrovljuGetty © Oleg Nikishin

Kišinjev preti da bi mogao da preduzme "određene mere", u slučaju da Moskva otvori biračka mesta na teritoriji nepriznatog Pridnjestrovlja za vreme predsedničkih izbora, izjavio je predsednik parlamenta Moldavije i lider vladajuće partije Igor Grosu, prenosi kanal Džornal TV.

"Ne možemo zabraniti stranim državljanima da glasaju u ambasadama svojih zemalja. Ali, otvaranje biračkih mesta na levoj obali Dnjestra ili u drugim naseljenim mestima, a posebno na nekontrolisanim, separatističkim teritorijama, je pogrešno i nezakonito", poručio je Grosu.

Rusija je ranije otvarala biračka mesta u Pridnjestrovlju, kazao je Grosu. Iako se to desilo pre aktuelne vlasti, on tvrdi da je bilo nezakonito.

Istakao je da moldavske vlasti mogu da urade nešto, ako Rusija otvori biračka mesta u Pridnjestrovlju bez saglasnosti moldavskih vlasti.

Nije želeo da otkriva detalje, ali je napomenuo da Kišinjev proučava moguće mere kako bi zabranila takvu situaciju.

Moskva se ranije obratila Moldaviji sa zahtevom da otvori biračka mesta za glasanje tokom predsedničkih izbora na šta je moldavska strana odgovorila da proučava ovo pitanje i da će odgovoriti Moskvi u "razumnom vremenskom roku".

Prethodni predsednički izbori u Rusiji održani su u martu 2018. godine. Tada je otvoreno 27 biračkih mesta u Moldaviji, od kojih su samo tri na teritoriji koju kontroliše Kišinjev, a još 24 u Pridnjestrovlju, gde živi više od 200.000 ruskih državljana.

Savet Federacije zakazao je predsedničke izbore za 17. mart 2024. godine. Glasanje će trajati tri dana: 15, 16. i 17. marta.

Čak 60 odsto stanovnika Pridnjestrovlja čine Rusi i Ukrajinci. Pridnjestrovlje je tražilo otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Kišinjev pridružiti Rumuniji na tragu nacionalizma. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postao teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.

image