Svet

NATO u ponedeljak počinje godišnju nuklearnu vojnu vežbu

Oko 2.000 vojnog osoblja koje učestvuje u vežbama simuliraće misije u kojima ratni avioni nose američke nuklearne bojeve glave, rekli su zvaničnici alijanse
NATO u ponedeljak počinje godišnju nuklearnu vojnu vežbu© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

NATO će u ponedeljak započeti svoju godišnju nuklearnu vežbu, izjavio je generalni sekretar alijanse Mark Rute, a prenosi Rojters.

Borbeni avioni F-35A i bombarderi B-52 biće među oko 60 aviona iz 13 zemalja koji će učestvovati u vežbi "Postojano popodne", čiji su domaćini Belgija i Holandija, saopštili su zvaničnici NATO-a.

"U neizvesnom svetu od vitalnog je značaja da testiramo našu odbranu i da ojačamo našu odbranu kako bi naši protivnici znali da je NATO spreman i da je u stanju da odgovori na svaku pretnju", rekao je Rute u Londonu posle sastanaka sa premijerom Kirom Starmerom i Vladimirom Zelenskim.

Vežba će se posebno fokusirati na Ujedinjeno Kraljevstvo, Severno more, ali i Belgiju i Holandiju, dodao je Rute.

Vežba neće uključivati upotrebu pravog (nuklearnog) naoružanja. Ali oko 2.000 vojnog osoblja koje učestvuje u vežbama simuliraće misije u kojima ratni avioni nose američke nuklearne bojeve glave, rekli su zvaničnici.

Vojna vežba će početi u ponedeljak i trajaće oko dve nedelje, saopštili su zvaničnici alijanse.

Zvaničnici NATO-a tvrde da vežba nije odgovor na bilo kakve nedavne izjave iz Moskve i da su se vežbe održavale svake godine više od decenije.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politiku odbrane i planiranje Angus Lapsli, rekao je da su vežbe poput ove važne za demonstriranje nuklearnih sposobnosti NATO-a i odvraćanje od bilo kakvog napada, ističe Rojters.

"Nastojimo da odvratimo sve protivnike, a pre svega Rusiju, na nekoliko različitih načina, uključujući konvencionalno odvraćanje", rekao je Lapsli.

image