Svet

"Tajms": Dezerterstvo u ukrajinskoj vojsci na kritičnom nivou

Ukrajinska vojska je demoralisana, vojnici su iscrpljeni i ne razumeju zašto bi se borili na prvoj liniji fronta bez podrške, prizano je pripadnik Oružanih snaga Ukrajine
"Tajms": Dezerterstvo u ukrajinskoj vojsci na kritičnom nivouGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Dezerterstvo u ukrajinskoj vojsci dostiglo je kritičan nivo, a ovo pitanje je podelilo društvo na pola, preneo je "Tajms".

Britanski list otkrio je priču vojnika Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Gnezdilova koji je pobegao iz svoje jedinice i sada želi da ode u zatvor, jer su tamo veće šanse da preživi.

Prema rečima Gnezdilova, ukrajinska vojska je demoralisana, vojnici su iscrpljeni i ne razumeju zašto bi se borili na prvoj liniji fronta bez podrške kada je toliko mladih momaka napustilo zemlju i sada žive u Evropi.

Iskrene reči dezertera podelile su Ukrajinu, prenosi britanski list.

U nekoliko gradova ljudi su se okupili kako bi mu pružili podršku, ali su ga mnoga vojna lica napala oštrim kritikama, tvrdeći da sada nije vreme za takva pitanja.

"Tajms" je ukazao na razmere problema i naveo da je od januara do septembra ove godine vojno tužilaštvo Ukrajine otvorilo više od 51.000 krivičnih slučajeva zbog dezerterstva, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu i pet puta više nego na početku sukoba.

image