Svet

Ako vam se povraća, skrenite pogled: Gledaocima pozlilo nakon predstave u Štutgartu

Na dva izvođenja predstave "Sankta", koja je uključivala pirsing uživo, nesimulirani seksualni odnos i obilne količine lažne i prave krvi, osamnaest gledalaca je osetilo snažnu mučninu, a zbog troje su intervenisali i lekari
Ako vam se povraća, skrenite pogled: Gledaocima pozlilo nakon predstave u Štutgartuwww.globallookpress.com © © Jens Buttner

Osamnaest gledalaca koji su tokom vikenda došli na predstavu u državnu operu u Štutgartu zatražilo je medicinsku pomoć zbog teške mučnine nakon što su gledali izvedbu koja je uključivala pirsing uživo, nesimulirani seksualni odnos i obilne količine lažne i prave krvi.

Gledaoci kojima se slošilo gledali su predstavu "Sankta" austrijskog koreografa Florentine Holcinger.

"U subotu je bilo osam, a u nedelju 10 ljudi koje je morala da zbrine naša služba za posetioce", rekao je portparol opere Sebastijan Ebling.

On je dodao da je u tri slučaja pozvan lekar.

Holcinger (38) je poznata po slobodnim predstavama koje brišu liniju između plesnog teatra i vodvilja, navodi britanski list. Njena potpuno ženska glumačka postava obično nastupa delimično ili potpuno gola, a prethodna izvođenja uključivala su gutanje mača uživo, tetoviranje, masturbaciju i slikanje krvlju i svežim izmetom.

"Dobra tehnika u plesu za mene nije samo neko ko može da uradi savršen baletski tendu, već i neko ko može da urinira na mig", objasnila je Holcinger svoj "umetnički kredo" u intervjuu za "Gardijan" početkom ove godine.

"Sankta", prvi prodor u operu Holcingerove, premijerno je izvedena u državnom pozorištu Meklenburg u Šverinu u maju, a zasnovana je na ekspresionističkoj operi Pola Hindemita iz 1920-ih "Sankta Suzana", koja ima sopstvenu istoriju kontroverzi.

Hindemitova originalna opera govori o mladoj monahinji koja, uzbuđena pričom koju joj je ispričala jedna od starijih monahinja, stupa na oltar naga i strgne odeću sa Hristovog kipa. Susret sa velikim paukom navodi je da se pokaje za svoj postupak i ona moli druge monahinje da je zazidaju živu.

Opera je trebalo da bude premijerno prikazana u državnoj operi u Štutgartu 1921. godine, ali je na scenu postavljena tek 1922. nakon protesta protiv svetogrdnog sadržaja.

Verzija izvedena u Štutgartu nakon koje je deo publike osetio snažan nagon na povraćanje, zamenila je originalno muzičko izvođenje sa golim monahinjama koje voze rolere na platformi na bini, razapetim golim telima i lezbejskim sveštenikom koji služi misu.

Nakon izvođenja "Sankte" u Beču, rodnom gradu Holcingerove, u junu, biskupi iz Salcburga i Inzbruka kritikovali su predstavu kao "nipodaštavajuću karikaturu svete mise".

Austrijska umetnica je ranije izjavila da je njena opera manje osmišljena da ismeje crkvu, a više da istražuje paralele između "konzervativne institucije" s jedne strane, i kink-zajednica i sado-mazohističkih subkultura s druge.

Portparol pozorišta u Štutgartu preporučio je svim gledaocima da još jednom pažljivo pročitaju upozorenja kako bi znali šta mogu da očekuju.

Posetioci predstave samo za odrasle bili su unapred obavešteni o dugačkoj listi upozorenja na kojoj su tamjan, glasna buka, eksplicitne seksualne radnje i seksualno nasilje.

"Ako imate pitanja, razgovarajte sa službom za posetioce. A kada ste u nedoumici tokom izvođenja predstave, moglo bi vam pomoći da skrenete pogled", rekao je  Ebling za "Štutgarter nahrihten". 

Izveštaji o gledaocima kojima je trebala lekarska pomoć nakon predstave, kako piše "Gardijan" nisu naneli komercijalnu štetu "Sankti": svih pet preostalih izvođenja u Štutgartskoj državnoj operi, kao i dve predstave u berlinskom Folksbineu u novembru su rasprodate.

image