Svet

Ništa od pomoći EU za Ukrajinu: "Povampirio" se poljski veto

Poljska koja je ranije pristala na uvođenje minimalnog korporativnog poreza za velike kompanije, sada se predomislila i tako zakočila ceo paket mera koje je EU trebalo da donese
Ništa od pomoći EU za Ukrajinu: "Povampirio" se poljski vetowww.globallookpress.com © Tomasz Wiktor/Polska Agencja Prasowa

Ukrajini se jednostavno ne da. Tek što je do Vladimira Zelenskog stigao dobar glas da je EU uspela da sa Viktorom Orbanom ispregovara skidanje mađarskog veta na 18 milijardi evra pomoći Ukrajini, stigli su novi problemi. Ovoga puta iz Varšave.

Ta zemlja je, naime, blokirala uvođenje minimalnog korporativnog poreza za velike kompanije, a budući da su se uz ovaj propis "đuture" donosile i druge mere, zabrana je stavljena i na pomoć Ukrajini, a veto se "protegao" i na Mađarsku koja, dok Poljaci zatežu, ne može da pristupi fondovima za oporavak od pandemije, ali ni drugim finansijskim sredstvima namenjenim Budimpešti.

Naime, ako se na jednu od stavki iz tog paketa mera stavi veto, ne prolaze ni ostale.

Sporazum je inače trebalo da bude potpisan u takozvanoj "pisanoj proceduri" do srede, ali je Poljska dva puta zahtevala da se rok produži i sada se očekuje da će novonastala drama kulminirati na današnjem sastanku lidera EU u Briselu.

"To je čitav paket mera koji se sada zadržava zbog poljskih pitanja oko globalnog poreza koje niko ne razume. Nemamo pojma šta poljski premijer Mateuš Moravjecki želi, ili šta će da uradi, jer on je na odluku o porezu pristao još na proleće", rekao je za Rojters jedan diplomata Evropske unije.

"Politiko" podseća da je Poljska odluku o minimalnoj poreskoj stopi blokirala i ranije, da bi onda u aprilu, kada je dobila odobrenje za svoj plan oporavka od pandemije, naizgled popustila.

Onda je zakočila Mađarska, a kada je EU ispunila i Orbanove želje, poljski veto se ponovo "povampirio".

Zvaničnici bloka spekulišu zašto Varšava ceo paket mera drži kao taoca, a jedan od odgovora moglo bi da bude to što ovako pokušava da ostatak 27-članog bloka obaveže da joj da pristup desetinama milijardi (sada blokiranih zbog spora oko vladavine prava) iz fondova EU.

"To je kao nasilna veza: stalno obećavaju da će sledeći put biti drugačije, ali duboko u sebi znamo da ćemo uvek biti iznova povređeni", rekao je za "Politiko" zvaničnik EU.

Šta je globalni minimalni porez?

Globalni minimalni korporativni porez od 15 odsto, prošle godine je dogovorilo 140 zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, kako bi se sprečilo  velike međunarodne kompanije da prebacuju profit širom sveta i tako smanjuju svoje poreze i erodiraju poreske sisteme država.

Ovaj porez će se primenjivati na kompanijama sa godišnjim prometom od najmanje 750 miliona evra i svaka zemlja EU će morati da ga do sledeće godine uvede i u nacionalni zakon  kako bi velike firme minimalnu stopu počele da plaćaju od početka 2024.godine.

Rusi Poljskoj: Samo vi dižite zid, daćemo vam i materijal

Dok zateže odnose sa EU, Poljska je odlučna da se i bukvalno distancira od Rusije gradeći zid na granici sa tom zemljom, tako da je gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov Poljacima „velikodušno“ ponudio i građevinski materijal za taj projekat.

"Mislim da je, uzimajući u obzir cenu gasa, pečenje cigle u Poljskoj veoma skupo, ali mi imamo odličnu fabriku "Peti element" u Krasnoznamensku i spremni smo da im prodamo građevinski materijal, ako je potrebno. Čak i sa malim popustom“, ironično je rekao Alihanov za „Sputnjik“.

Poljske vlasti inače su početkom novembra počele da dižu ogradu od bodljikave žice na granici sa Kalinjingradskom oblašću, a prošle nedelje su najavile da će tome dodati elektronsku barijeru.

image