Svet

Pao dogovor u EU za pomoć Ukrajini: Na času kod Viktora Orbana kako unovčiti veto

Mađarska je odblokirala pomoć Ukrajini, ali ne pre nego što je od te odluke izvukla korist za sebe
Pao dogovor u EU za pomoć Ukrajini: Na času kod Viktora Orbana kako unovčiti veto© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Ambasadori EU postigli su kompromis za oslobađanje dela evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, što je omogućilo da Budimpešta ukine blokadu za makrofinansijsku pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra u 2023. godini.

"Ambasadori EU su sinoć odobrili pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra, minimalni porez od 15 odsto za velike kompanije, odobrenje plana oporavka Mađarske i sporazum o uslovljavanju", navelo je češko predsedništvo na svom Tviter nalogu.

Orbanov "ubrzani kurs"

Ubrzani kurs "kako unovčiti svoje pravo veta" koji je u prethodnih nedelju dana držao mađarski premijer Viktor Orban, završen je odobravanjem pomoći Kijevu, odmrzavanjem fondova za Budimpeštu i jednom važnom lekcijom za EU– na svaki pokušaj ucene, Mađarska će itekako uzvratiti.

Igra nerava u koju se Orban upustio nakon što mu je EU zbog "zabrinutosti za korupciju" blokirala dotok novca, sada je završena.

Veto na pomoć Ukrajini Mađarska, dakle, jeste skinula, ali ne za džabe, već, kako "Blumberg" piše, u zamenu za smanjenje kazni zbog pitanja korupcije i otvoren pristup milijardama evra iz fondova bloka.

Zemlje EU saglasile su se da konačno odobre plan oporavka Mađarske od pandemije, koji Budimpešti daje pravo na bespovratna sredstva od 5,8 milijardi evra, uz to je pala odluka da će Budimpešti zbog korupcije biti suspendovano 6,3 milijarde evra takozvanih kohezionih fondova.

Za Orbana je to dobar dil jer je Evropska komisija ranije preporučila zamrzavanje više novca, odnosno 7,3 milijardi.

Mađarska je tako još jednom odigrala mudro, u jednom od najvažnijih pitanja za Uniju. Da bi dobila šta hoće, ova zemlja je, bez pardona, vetom stala na put odobrenju mere koja zahteva saglasnost svih članica EU.

Blokada EU za isplatu sredstava Mađarskoj bio je pokušaj da se, kako "Blumberg" piše, okonča sumnja na rasprostranjenu korupciju u Budimpešti i eroziju vladavine prava pod neprekidnom Orbanovom vladavinom koja traje više od decenije.

EU je u januaru 2021. uvela mehanizam zaštite fondova od država članica koje ne podržavaju vladavinu prava po kriterijumu Brisela, a Mađarska je prva članica "prestupnica" kojoj je novac uskraćen nakon što je prekršila ovaj mehanizam.

Mađari su odmah upozorili da se ovde ne radi samo o borbi za prava, tako da je Orban početkom decembra istakao da EK blokira sredstva kako bi uticala na poziciju zemlje po pitanju migracija, seksualnog obrazovanja i sankcija prema Rusiji.

Oni, kako je naglasio, ipak neće menjati svoje stavove.

image