Svet

"Varljivo montirana salata od reči": Si-Bi-Es prikazao dva različita Kamalina odgovora na isto pitanje

Odgovor koji je prikazan u okviru celog intervjua bio je daleko koherentniji od onog koji je emitovan u najavi
"Varljivo montirana salata od reči": Si-Bi-Es prikazao dva različita Kamalina odgovora na isto pitanjeGetty © Mario Tama/Getty Images

Si-Bi-Es je emitovao dva različita odgovora Kamale Haris na isto pitanje koje joj je postavljeno u intervjuu, što je dovelo do optužbi da je američka televizija montirala snimak kako bi Harisova delovala koherentnije. 

Voditelj Bil Vitaker je tokom intervjua pitao Harisovu da li smatra da premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne sluša Vašington usled eskalacije na Bliskom istoku, a odgovor koji je uključen u najavu intervjua nije bio isti onaj koji se mogao čuti u sâmom intervjuu.

U najavi koja je emitovana u okviru emisije "Suoči se s nacijom" (Face the Nation), Harisova je rekla:

"Pa Bile, posao koji smo obavili doveo je do brojnih akcija u tom regionu od strane Izraela, koji su bili prilično podstaknuti, odnosno koji su rezultat mnogih stvari, uključujući naše zalaganje za ono što treba da se desi u regionu."

Međutim, kada je intervju narednog dana prikazan u celosti u okviru programa "60 minuta", odgovor koji se mogao čuti je bio kraći i jasniji.

"Nećemo prestati da težimo onome što je neophodno da bi Sjedinjene Države bile jasne o tome gde stojimo u pogledu potrebe da se ovaj rat završi", rekla je Haris tokom programa.

U utorak su zvaničnici kampanje bivšeg američkog predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa pozvali Si-Bi-Es i producente "60 minuta" da objave neobrađeni transkript intervjua sa Harisovom u celosti.

"U nedelju, '60 minuta' je objavila pregled dugo očekivanog intervjua sa Kamalom, koji je sadržao jednu od njenih najgorih salata od reči do sada, a koja je naišla na ozbiljne kritike na društvenim mrežama. Tokom celog intervjua, salata od reči je varljivo montirana kako bi se ublažio Kamalin idiotski odgovor", poručila je portparolka Trampove kampanje Karolin Livit.

"Zašto su iz '60 minuta' odlučili da ne emituju Kamalinu salatu od reči u celosti, i šta su još izabrali da ne emituju? Američki narod zaslužuje ceo, neobrađeni transkript Kamalinog intervjua... Šta oni, i Kamala, hoće da sakriju?" dodala je Livit.

Zvaničnici kampanje Harisove su insistirali da nemaju nikakve veze sa montažom intervjua.

"Mi ne kontrolišemo odluke Si-Bi-Esa o produkciji, niti im diktiramo pitanja", rekao je pomoćnik kampanje za nekoliko medija, uključujući "Foks njuz" i "Varajeti".

Tramp je u četvrtak na svojoj društvenoj mreži "Trut" ("Istina") optužio producente "60 minuta" da su odgovor Harisove izmenili kako bi "da ona izgledala bolje", nazvavši sâm Si-Bi-Es "džinovskom prevarantskom operacijom lažnih vesti", i dodavši da bi televizija trebalo da izgubi licencu za emitovanje.

image