Svet

Tramp tražio da ga štite vojnim avionima od "iranske opasnosti"; Bajden: Može, sve dok ne traži F-15

Iako nema dokaza koji povezuju Iran sa nedavnim pokušajima atentata na bivšeg predsednika, FBI nije isključio mogućnost povezanosti
Tramp tražio da ga štite vojnim avionima od "iranske opasnosti"; Bajden: Može, sve dok ne traži F-15© Win McNamee/Getty Images

Štab američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa zatražio je vojnu pomoć od američkih vlasti zbog navodne pretnje od Irana, objavio je "Vašington post" pozivajući se na izvore i mejlove.

"Štab Donalda Trampa zahtevao je da vojni avioni lete sa Trampom u poslednjim nedeljama predizborne kampanje, proširena ograničenja za letove iznad njegovih rezidencija i mesta okupljanja, unapred postavljeno neprobojno staklo za upotrebu tokom kampanje u sedam neodlučnih država i niz vojnih vozila za prevoz", navodi se.

Kako je precizirano, ovi zahtevi su usledili nakon što su Trampovi savetnici obavešteni o navodnom pokušaju atentata na njega od strane iranskih vlasti.

Prema izvorima, predsednički kandidat i njegov štab su se poslednjih meseci razočarali u američku tajnu službu. Napomenuli su da je ovaj resor u više navrata jačao bezbednost bivšeg šefa države, ali "ne do nivoa" koji je bio potreban tokom predizborne kampanje, kao i da američke vlasti nisu pružile "dovoljno opsežnu" zaštitu Trampu.

Iako nema dokaza koji povezuju Iran sa nedavnim pokušajima atentata na bivšeg predsednika, FBI nije isključio mogućnost povezanosti, zbog čega su savetnici postali zabrinuti zbog dronova i projektila.

Prema pisanju "Vašington posta", preduzimaju se posebne mere predostrožnosti za bezbednost Trampovu bezbednost, poput jedne od njih da s vremena na vreme republikanca stavljaju u avione na kojima nema njegovog imena.

Trampov štab je u septembru saopštio da su ih američke obaveštajne agencije obavestile o potencijalnim iranskim pretnjama, kao i da se njihov broj poslednjih meseci povećao.

On je optužio Teheran da je već preuzimao konkretne ali neuspešne korake kad je on u pitanju i da može da ih ponovi u budućnosti.

Takođe je dodao da ga ne plaše nikakve pretnje i da američka vojska prati kako se razvija situacija.

Bajden odgovorio na Trampov zahtev

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će poštovati zahtev svog prethodnika i predsedničkog kandidata Donalda Trampa za vojne avione i dodatnu zaštitu u svetlu navodnih pretnji iz Irana.

"Sve dok ne traži F-15. Naložio sam resoru (odbrane) da mu obezbedi sve što traži, kao da je sadašnji predsednik. Dobiće sve što mu treba", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

image