Svet

Mediji: NATO sprema novu strategiju prema Rusiji

Na Zapadu se u poslednje vreme sve češće mogu čuti ideje o direktnom sukobu Alijanse i Rusije, dok u Kremlju ističu da Moskva nikome ne preti
Mediji: NATO sprema novu strategiju prema RusijiGetty © VanderWolf-Images

Ministri odbrane NATO-a će sledeće nedelje početi sa revidiranjem višegodišnje politike prema Rusiji, piše "Politiko".

"Zemlje-učesnice nameravaju da pokrenu debatu unutar Alijanse i da razmotre Osnivački akt Rusija-NATO... Došlo je vreme za novu strategiju uz uzimanje u obzir konkretnih stavova saveznika", navode mediji visokog zvaničnika američke vlade.

Prema rečima tog zvaničnika, nacrt buduće strategije nije još pripremljen, a vojne posledice pretpostavljenih izmena imaće ograničeni karakter.

Neke članice NATO strahuju da previše agresivna strategija može da bude destabilizirajući signal za Rusiju.

Podsetimo, na Zapadu se u poslednje vreme sve češće mogu čuti ideje o direktnom sukobu Alijanse i Rusije. U Kremlju ističu da Moskva nikome ne preti, ali da će odreagovati na aktivnosti koje su potencijalno opasne po njene interese.

Pored toga, Rusija poslednjih godina konstatuje aktivnost NATO bez presedana kod svojih zapadnih granica. Alijansa proširuje inicijative i to naziva obuzdavanjem tzv. ruske agresije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u više navrata isticalo da je Moskva otvorena za dijalog sa NATO ali na ravnopravnoj bazi i da Alijanse odustane od militarizacije kontinenta.

image