Svet

"Boing" otpušta deset odsto zaposlenih: Kompanija u deficitu, nastavlja se štrajk mašinskih inženjera

U preliminarnim finansijskim projekcijama, "Boing" je saopštio da u trećem kvartalu očekuje operativni novčani deficit od 1,3 milijarde dolara
"Boing" otpušta deset odsto zaposlenih: Kompanija u deficitu, nastavlja se štrajk mašinskih inženjeraGetty © Stephen Brashear

Američka kompanija "Boing" će smanjiti svoju radnu snagu za deset odsto, odnosno za oko 17.000 ljudi, dok se gubici kompanije povećavaju, a štrajk mašinskih inženjera, zbog kojeg je obustavljen rad u ovoj fabrici aviona, ulazi u petu nedelju.

Kako navodi Si-En-Bi-Si, ova američka kompanija bar do 2026. godine neće isporučivati i dalje nesertifikovani širokotrupni avion 777H, čime se dovodi u pitanje plan, čija implementacija kasni već šest godina.

Podsećanja radi, "Boing" je u avgustu obustavio testiranja ovog modela aviona kada su otkrivena strukturna oštećenja na jednom od njih.

"Takođe ćemo prestati sa proizvodnjom 767 komercijalnih teretnih aviona od 2027. godine, nakon što isporučimo već naručene avione. U teškoj smo poziciji i teško je proceniti izazove sa kojima se zajedno suočavamo. Obnova naše kompanije zahteva teške odluke i bićemo primorani da napravimo strukturne promene kako bismo osigurali da ostanemo konkurentni i na duži rok isporučujemo avione našim kupcima", rekao je izvršni direktor Keli Ortberg.

U preliminarnim finansijskim projekcijama, Boing je saopštio da u trećem kvartalu očekuje operativni novčani deficit od 1,3 milijarde dolara.

Agencije za kreditni rejting su upozorile da je kompanija u riziku da izgubi svoj rejting investicione klase, a "Boing" gubi novac u godini za koju su se rukovodioci kompanije nadali da će biti godina preokreta.

Vredi podsetiti, da se "Boing", pored proizvodnje civilnih aviona, bavi i proizvodnjom letelica, naoružanja i druge opreme koja se koristi u vojne svrhe. Takođe, poznato je da su određeni proizvodi kompanije, poput bombi GLSDB, poslati Ukrajini u sklopu paketa vojne pomoći.

Osim toga od početka godine, na "Boingovim" avionima pojavio se niz problema - od pogrešno izbušenih rupa, preko labavih vijaka kormila, sve do delova trupa koji su se odvajali tokom leta na oko 5.000 metara visine i to na potpuno novim letelicama.

image