Svet

Bez mnogo razloga za slavlje: Prvih sto dana Starmerove vlade

Agencija AP ocenjuje da Kir Starmer "nema mnogo razloga za slavlje"
Bez mnogo razloga za slavlje: Prvih sto dana Starmerove vladeGetty © Dan Kitwood / Staff

Britanski premijer Kir Starmer obeležava prvih sto dana na položaju predsednika britanske vlade, ali nakon višenedeljnih priča o skandalima, sukobima, poklonima i fiskalnim prekršajima, ankete pokazuju da je Starmerova popularnost u padu.

Starmerova vlada tvrdi da je "snažno krenula" - okončani su dugotrajni štrajkovi lekara i železničara, osnovana je javna firma za zelenu energiju, ukinut sporni plan konzervativaca o deportaciji tražilaca azila u Ruandu, a predstavljeni su i zakoni za jačanje prava radnika i stanara.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da "nema mnogo razloga za slavlje".

Američka agencija podseća da je Starmerova centristička Laburistička stranka 4. jula osvojila ogromnu većinu glasova i vratila se na vlast nakon 14 godina, ali napominje da su, prema anketama, laburisti tek malo popularniji od Konzervativne stranke, koju su birači odbacili nakon višegodišnjih unutrašnjih sukoba i skandala.

"Teško je zamisliti lošiji početak. Prvi utisci su važni i biće teško promeniti ih", rekao je Tim Bejli, profesor politike na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu.

Starmer je pobedio na izborima sa obećanjima da će okončati višegodišnje turbulencije i skandale pod konzervativnim vladama, kao i da će pokrenuti usporenu britansku ekonomiju i obnoviti nekvalitetne javne usluge poput državnog zdravstvenog sistema.

image