Svet

Smena generacija: Rastu tenzije između Bajdena i Harisove

Mnogi visoko pozicionirani Bajdenovi pomoćnici su uvređeni zato što je predsednik SAD "izbačen" iz izborne trke i još se prilagođavaju na svoju novu, sporednu ulogu, piše američki portal
Smena generacija: Rastu tenzije između Bajdena i HarisoveGetty © Alex Wong

Tenzije između timova potpredsednice i demokratskog kandidata na predstojećim izborima Kamale Haris i predsednika SAD Džozef Bajdena su porasle poslednjih nedelja, piše "Aksios" pozivajući se na 10 zasebnih izvora. 

Kako navode neimenovani izvori, pojedini članovi tima Harisove smatraju da Bela kuća ne čini dovoljno kako bi uskladila Bajdenove govore i raspored sa onim što je najbolje za izbornu kampanju Harisove.

Primera radi, navodi se kako je Harisova kritikovala republikanskog guvernera Floride Rona Desantisa što nije prihvatio njen telefonski poziv u vezi s skorašnjim uraganima, dok je Bajden ubrzo zatim pohvatlio Desantisa kao nekog ko je "ljubazan" i "spreman na saradnju".

Jedan od izvora za "Aksios" kaže da Bajden nije bio obavešten o komentarima Harisove.

Tim Harisove takođe pokušava da dovede novo osoblje u kancelariju potpredsednice zbog porasta količine posla, kao i nezadovoljstva zbog navodnog manjka efikasnosti u Beloj kući, tvrde izvori.

Nekoliko Bajdenovih pomoćnika pridružilo se kampanji Harisove, ali smatraju da ih Bajdenov tim zbog toga smatra nelojalnim, navodi američki portal.

"Od predsednika pa naniže, svi znaju koliko su izbori važni, a mi smo uvek očekivali da će određeni broj zaposlenih želeti da pređe iz administracije u kampanju", rekao je jedan od izvora.

U nedeljama nakon što je Haris postala demokratski kandidat, pojavile su se nesuglasice oko toga da li će glavni Bajdenovi saradnici koji su se do tog trenutka pojavljivali na televiziji nastaviti u toj ulozi, ili će biti zamenjeni.

"Aksios" navodi da je tim Harisove na kraju prevladao, iako su i dalje sumnjičavi prema Bajdenovim saradnicima.

Portparol Bele kuće Endru Bejts je za "Aksios" rekao da je "predsednik Bajden podržao potpredsednicu Haris odmah po napuštanju trke", da je odbio druge opcije koje bi "podelile stranku", "potvrdio njene liderske sposobnosti" i "stalno stavljao do znanja koliko je podržava.

En-Bi-Si je, pozivajući se na svoje izvore, pre dve nedelje objavio da se Bajden privatno se žali što više niko ne hvali njegove zasluge pošto je pažnja američkih medija preusmerena na Harisovu, iako navodno želi da njegova potpredsednica pobedi na predstojećim izborima.

Bajdena je navodno posebno pogodilo što je Harisova u svojim javnim nastupima ponavljala da ona nije ni Džozef Bajden ni Donald Tramp, već da nudi "novu generaciju rukovodstva" za SAD. 

image