Svet

Pogled iz Afrike: BRIKS banka predstavlja pravedniji sistem od MMF-a

Vanredni profesor sa Univerziteta u Zimbabveu govorio je za RT o Novoj razvojnoj banci
Pogled iz Afrike: BRIKS banka predstavlja pravedniji sistem od MMF-aGetty © NurPhoto / Contributor

Nova razvojna banka BRIKS-a (NDB) pruža fleksibilnije uslove i bolju podršku od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kaže vanredni profesor Univerziteta u Zimbabveu Kudzai Dominik Čivenga.

Čivenga je rekao da je NDB dizajniran da obezbedi "pravedniji sistem" za zemlje članice i druge zemlje u razvoju.

Dok je MMF prvobitno osnovan da bi pomogao zemljama u razvoju, mnoge zemlje, uključujući Zimbabve, našle su se u dužničkom ropstvu sa visokim kamatnim stopama i nepovoljnim uslovima zaduživanja, naveo je on u razgovoru za RT.

NDB bi, veruje Čivenga, mogla da pruži pravičniju finansijsku podršku i posluži kao "dašak svežeg vazduha" za zemlje koje traže alternative tradicionalnim globalnim finansijskim institucijama. "To je politika otvorenih vrata koja je otvorena za druge zemlje", dodao je on.

NDB su 2015. godine osnovale zemlje BRIKS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – da bi mobilisale resurse za infrastrukturne projekte i projekte održivog razvoja u bloku i drugim tržištima u razvoju.

U okviru svoje ekspanzije, banka je primila Bangladeš, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Urugvaj kao nove članove 2021. U septembru 2023, Alžir je takođe dobio članstvo.

image