Svet

Šolc: Spreman sam da razgovaram sa Putinom

Neophodno je da Rusija učestvuje na sledećoj mirovnoj konferenciji, ali nikakve odluke neće biti donete bez učešća Ukrajine i bez prethodnog dogovora između zemalja partnera Nemačke, poručio je nemački kancelar
Šolc: Spreman sam da razgovaram sa PutinomGetty © Keuenhof - Pool

Nemački kancelar Olaf Šolc je kazao da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i da je potrebno da Rusija učestvuje na sledećoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini.

"Imali smo konferenciju u Burgenstoku u Švajcarskoj, koja je završena zaključkom da nam je potrebna još jedna konferencija na kojoj bi trebalo da učestvuje i Rusija. Zato je ispravno da na pitanje hoćemo li razgovarati sa ruskim predsednikom kažemo 'da'", rekao je Šolc.

Govoreći u Donjem domu nemačkog parlamenta, kancelar je naglasio da se pritom moraju poštovati dva principa – nikakve odluke neće biti donete bez učešća Ukrajine i bez prethodnog dogovora između zemalja partnera Nemačke.

Takođe, Šolc je još jednom obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu, koliko god bude potrebno.

U Kremlju su povodom prve konferencija o Ukrajini održane u Švajcarskoj poručili da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

image