Svet

Peking: Kina se ne odriče upotrebe sile pri ponovnom sjedinjenju s Tajvanom

Ovo se odnosi na mešanje "spoljašnjih sila" i veoma malog broja tajvanskih separatista, a ne većine stanovništva kineskog ostrva, poručio je portparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana
Peking: Kina se ne odriče upotrebe sile pri ponovnom sjedinjenju s TajvanomGetty © blackred

Kina će sa najvećom iskrenošću nastaviti da teži ka mirnom ponovnom ujedinjenju sa svojim regionom Tajvan, ali se nikada neće odreći od upotrebe u okviru postizanja tog cilja, saopštila je danas vlada u Pekingu.

"Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja sa najvećom iskrenošću i naporima. Ali nikada se nećemo obavezati da ćemo se odreći upotrebe sile", rekao je Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana, na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

On je istakao da se to odnosi na mešanje "spoljašnjih sila" i veoma malog broja tajvanskih separatista, a ne većine stanovništva kineskog ostrva, prenosi Rojters.

"Bez obzira koliko Tajvan ima vojnika i koliko oružja nabavi, i bez obzira na to hoće li spoljne sile intervenisati ili neće, ako se (Tajvan) usudi da rizikuje, to će dovesti do njegovog uništenja", dodao je Čen.

Portparol je istakao da je Kina uvek spremna da preduzme akcije za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kineski državni mediji izvestili su danas da je predsednik Si Đinping stigao prethodnog dana na ostrvo Dongšan u kineskoj provinciji Fuđijan, gde je 1953. Kina odbila pokušaj invazije separatističke tajvanske vojske.

Si je bio na ostrvu kako bi se informisao o naporima da se revitalizuju sela i "prenošenju crvenih gena i jačanju zaštite kulturnog nasleđa", navodi zvanični list "Pipls dejli".

Predsednik Kine je pozvao zvaničnike iz Fudžijana da promovišu kulturnu razmenu u moreuzu i "pojačaju etnički, kulturni i nacionalni identitet tajvanskih sunarodnika", navodi novinska agencija Sinhua.

Kineska vojska je u ponedeljak otvorila mogućnost dodatnih vojnih vežbi oko regiona Tajvana u zavisnosti od nivoa provokacija.

Ministarstvo odbrane ostrva je u izveštaju poslanicima u koji je imao uvid Rojters tvrdilo da Peking pokušava da legitimiše upotrebu sile protiv Tajpeja, i da vojska ostrva "nastavlja da održava visok stepen spremnosti" kao "odgovor na ozbiljnost neprijateljske pretnje.

image