Svet

EP usvojio rezoluciju kojom se "Gladomor" proglašava za genocid

U rezoluciji se navodi da je cilj "Gladomora" bio uništenje društvenih osnova ukrajinske nacije, njene tradicije, kulture i nacionalnog identiteta
EP usvojio rezoluciju kojom se "Gladomor" proglašava za genocidwww.globallookpress.com © Olena Khudiakovaukrinform

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju kojom se "Holodomor" ili "Gladomor" – masovna smrt od gladi u sovjetskoj Ukrajini, do koje je došlo u periodu 1932–1933. godine – proglašava za genocid.

Poslanici EP su na sednici u Strazburu većinom glasova podržali dokument – za je bilo 507 parlamentaraca, protiv je bilo 12, a uzdržanih 17, prenele su RIA novosti.

U rezoluciji EP navodi se da je "Holodomor" genocid nad ukrajinskim narodom sa ciljem uništenja društvenih osnova ukrajinske nacije, njene tradicije, kulture i nacionalnog identiteta.

Kako navode RIA novosti, glad je od 1932. do 1933. zahvatila ne samo Ukrajinu već i mnoge druge poljoprivredne regione SSSR-a, uključujući Severni Kavkaz, regione Donje i Srednje Volge, značajan deo regiona Kazahstana, Zapadnog Sibira i Južnog Urala. 

Prema različitim izvorima, između sedam i osam miliona ljudi je umrlo od gladi, od čega od tri do tri i po miliona u Ukrajini, dva miliona u Kazahstanu i Kirgistanu i dva do dva i po miliona u Rusiji.

Po naređenju tadašnjeg sovjetskog premijera Josifa Staljina, policija je poljoprivrednim gazdinstvima u jesen 1932. oduzela sve žito i stoku, kao i seme za narednu setvu, a u cilju masovne kolektivizacije i industrijalizacije Sovjetskog Saveza.

"Gladomor" je zapravo često korišćen motiv zapadne i ukrajinske propagande protiv Rusije. On je i jedno od važnih mesta mita o postanku ukrajinske nacije, kao i mita o "neprekidnoj ruskoj agresiji", o "stalnoj ugroženosti ukrajinske nacije od svojih divljih suseda Rusa". Ukrajinci su, naravno, "Evropljani", a Rusi "surovi i divlji Azijci".  

Ukrajina i još 22 zemlje proglasile su od 2006. godine "Gladomor" za genocid nad ukrajinskim narodom koji je izvršio sovjetski režim.

Rezolucije Evropskog parlamenta o spoljnopolitičkim pitanjima nisu pravno obavezujuće, ali se očekuje da ostale evropske institucije slede mišljenje poslanika.

"Gladomor" je prethodno proglasio genocidom i nemački Bundestag – u usvojenoj rezoluciji piše da ova glad potpada pod definiciju "zločina protiv čovečnosti", kao i da je "političko rukovodstvo Sovjetskog Saveza pod Josifom Staljinom odgovorno za nju".

Rusija: EP ne poznaje ili namerno menja istorijske činjenice

Poslednja odluka Evropskog parlamenta da okarakteriše "Golodomor" kao genocid nad ukrajinskim narodom ukazuje na nepoznavanje istorije ili na namernu izmenu istorijskih činjenica, saopštile su danas "RIA Novosti", citirajući komentar zvaničnog predstavništva Rusije pri Evropskoj uniji.

"Niko ne poriče da je tridesetih godina prošlog veka u značajnom delu SSSR-a zaista vladala glad. Žrtve tragedije, za čiji uzroke naučnici navode sušu i prisilnu kolektivizaciju, bili su Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Kazahstanci i predstavnici drugih naroda koji su živeli u SSSR-u. Govoriti o tome da je glad bila planirana, i to još na nacionalnoj osnovi, nije samo glupost, već i uvreda sećanja na mrtve", istakli su iz Rusije, objasnivši da je glavni razlog usvajanje ove rezolucije želja Zapada da iskoristi sva moguća sredstva kako bi se evropsko društvo okrenulo protiv Rusije.

Ovo je politička odluka, dodali su iz predstavništva Ruske Federacije.

image