Svet

Netanjahu: Lider Hamasa Jahja Sinvar je ubijen, račun je izmiren

Izraelski "Kanal 12" ranije je preneo da su pripadnici IDF-a juče otvorili vatru na grupu terorista u prizemlju zgrade u Pojasu Gaze, kao i da su, kada su ušli u zgradu, shvatili da jedan od mrtvih terorista "veoma liči" na Sinvara
Netanjahu: Lider Hamasa Jahja Sinvar je ubijen, račun je izmirenGetty © Laurent Van der Stockt

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac potvrdio je u poruci desetinama ministara spoljnih poslova širom sveta da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u Pojasu Gaze, prenosi "Tajms ov Izrael".

On je prvi izraelski zvaničnik koji je zvanično potvrdio eliminaciju lidera te palestinske organizacije.

"Izraelski vojnici eliminisali su masovnog ubicu Jahju Sinvara, koji je odgovoran za masakr i zverstva od 7. oktobra", rekao je Kac i dodao da je to "veliko vojno i moralno dostignuće za Izrael i pobeda celog slobodnog sveta protiv zle osovine radikalnog islama koju predvodi Iran".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu takođe tvrdi da je lider Hamasa ubijen, ali poručuje da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

"Građani Izraela, Jahja Sinvar je mrtav. Odgovornog za najveći masakr nad Jevrejima od Holokausta, arhiteroristu koji je ubio hiljade Izraelaca i oteo stotine građana, ubili su naši herojski vojnici. Račun je izmiren", rekao je Netanijahu.

On je članove palestinskog Hamasa upozorio da će njihovi lideri "biti eliminisani", dodavši da će svakom militantu koji oslobodi taoce i spusti oružje, biti dozvoljeno da "ode i nastavi da živi".

Netanijahu je, u govoru emitovanom na televiziji, poručio da je ubistvo Sinvara prilika stanovnicima Gaze da se oslobode tiranije, prenosi Rojters.

"On vam je uništio živote", poručio je Netanijahu Palestincima u Gazi.

Netanijahu je naglasio da region sada ima priliku da zaustavi '"osovinu zla'", misleći na Iran i njegove posrednike, Hamas i Hezbolah, a da se na Bliskom istoku uspostavi "mir i prosperitet".

Neimenovani izvori iz Hamasa ranije su za Rojters izjavili da je lider te palestinske militantne grupe Jahja Sinvar verovatno ubijen u izraelskoj operaciji u Pojasu Gaze.

Hamas još uvek nije izdao zvanično saopštenje, dok su iz Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i izraelske policije u zajedničkom saopštenju izjavili da je identifikacija tela i dalje u toku, prenosi "Tajms ov Izrael".

"Fotografije zuba su poslate u policijsku medicinsku laboratoriju na pregled i sada se rade DNK testovi. Kada budu gotovi, moći ćemo da potvrdimo eliminaciju (Sinvara)", kažu iz IDF i policije.

U izveštaju se navodi da nije bilo talaca u blizini lokacije na kojoj su eliminisani palestinski borci. Kako navodi "Tajms of Izrael", ranije se spekulisalo da "Sinvar koristi izraelske taoce kao ljudski štit".

"Snage IDF-a i Šin Beta koje deluju u toj oblasti nastavljaju da deluju pod neophodnim oprezom", dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Izraelski "Kanal 12" ranije je preneo da su pripadnici IDF-a juče otvorili vatru na grupu terorista u prizemlju zgrade u Pojasu Gaze, kao i da su, kada su ušli u zgradu, shvatili da jedan od mrtvih terorista "veoma liči" na Sinvara.

Vojska proverava informacije da li je šef Hamasa bio među eliminisanom grupom koja je, navodno delovala u školskoj zgradi na severu enklave.

U izveštaju te televizije se navodi da se očekuje da će identifikacija trajati nekoliko sati, kao i da će telo biti odneto na DNK testiranje. Televizija Kan je podsetila da Izrael ima DNK uzorak Sinvara, pošto je bio u lokalnom zatvoru.

U međuvremenu, neimenovani izraelski visoki zvaničnik rekao je medijima na hebrejskom jeziku da je trenutna procena bezbednosnih agencija da postoji velika verovatnoća da je ubijeni Palestinac lider Hamasa Jahja Sinvar koga vlasti jevrejske države smatraju glavnim organizatorom i inspiratorom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Sinvar je rođen u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017.
Imenovan je početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu. On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

image