Svet

Kad Tramp "roštilja": Demokratama presela Al Smitova večera

Godišnja večera za prikupljanje sredstava za katoličke dobrotvorne organizacije pretvorila se u Trampov šou
Kad Tramp "roštilja": Demokratama presela Al Smitova večeraGetty © Spencer Platt / Staff

Bivši američki predsednik Donald Tramp iskoristio je tradicionalnu Al Smitovu večeru, na kojoj se prikupljaju sredstva za katoličke organizacije za decu, i odstustvo protivkandidatkinje Kamale Haris, da ukaže na sve probleme demokrata.

Harisova je napravila presedan, preskočivši večeru na kojoj je uobičajeno da se pojave predsednički kandidati obeju stranaka, kako bi mitingovala u Viskonsinu.

"Šokirao sam se kada sam čuo da Kamala neće doći na večeru. Zaista sam se nadao da će stići jer nam nikad dosta njenog prelepog smeha", rekao je Tramp.

"Ako ste zaista hteli da potpredsednica Haris prihvati vaš poziv, pretpostavljam da je trebalo da joj kažete da su sredstva namenjena za spasavanje pljačkaša i izgrednika u Mineapolisu i ona bi bila ovde, garantovano", dodao je, aludirajući na fond za plaćanje kaucije "mirnim demonstrantima" koji su pljačkali po gradu posle ubistva Džordža Flojda i koji Harisova podržava.

Tramp je iskoristio činjenicu da je sedeo pored Čaka Šumera, lidera demorkata u Senatu da ga isproziva.

"S obzirom koliko je vouk vaša partija postala, ako Kamala izgubi imaćeš priliku da postaneš prva žena predsednica", rekao mu je.

"Postoji grupa 'Beli momci za Harisovu' ali me oni uopšte ne brinu zato šti njihove žene i ljubavnici njihovih žena svi glasaju za mene", nastavio je Tramp.

Trampovog oštrog jezika nije bio pošteđen i Kamalin potpredsednik, Tim Volc.

"Mislio sam da su demokrate lude zbog toga što pričaju da muškarci imaju menstruaciju. Onda sam upoznao Tima Volca", rekao je i dodao: "nažalost, guverner Volc nije ovde. Ali, ne brinite, reći će da je bio."

U jednom trenutku Tramp je rekao da će se našaliti i na svoj račun, samo da bi odustao od te ideje. "Ne. Nemam ništa", rekao je uz smeh.

"Jednostavno ne vidim smisao u tome da pucam na sebe kada drugi ljudi pucaju na mene", rekao je, osvrnuvši se na dva pokušaja ubistva ove godine.

O Džozefu Bajdenu je rekao: "Da su demokrate zaista želele da neko ne bude sa nama večeras, poslali bi Džoa Bajdena".

Kasnije je rekao da sadašnji stanar Bele kuće "jedva može da priča, jedva da sastavi dve koherentne rečenice, koji izgleda da ima mentalne sposobnosti deteta. Ovo je osoba kojoj ništa ne ide, nema nikakve inteligencije. Ali dosta o Kamali Haris."

U Vašingtonu kruži glasina da je Harisova propustila večeru zato što ju je njena menadžerka kampanje Džuli Čavez savetovala da to uradi kako ne bi otuđila LGBT birače i one koji se zalažu za abortus.

Naime, "šuška se" da je Harisova dan posle večere pola sata vikala na Čavezovu, nazvavši je "nesposobnim idiotom" i razlogom zbog kog gubi.

I Tramp i Bajden, koji je katolik, učestvovali su na virtuelnoj verziji prikupljanja sredstava 2020. godine, a Tramp je večeri "ukrstio rogove" i 2016. sa tadašnjom kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton.

Večera Memorijalne fondacije Alfreda E. Smita nazvana je po bivšem guverneru Njujorka, demokrati koji je bio prvi katolik koji je dobio nominaciju za predsednika i neuspešno se kandidovao za Belu kuću 1928. godine.

Događaj je postao tradicija za predsedničke kandidate otkako su se Ričard Nikson i Džon F. Kenedi pojavili zajedno 1960. godine.

image