Svet

Američki profesor i albanski lobista: Za "Kosovo" je važnije članstvo u NATO-u nego u UN

Džozef je rekao da se igra završava kada se obezbedi put ka članstvu "Kosova" u NATO-u, jer Srbija, kako ističe, ne može to da spreči
Američki profesor i albanski lobista: Za "Kosovo" je važnije članstvo u NATO-u nego u UN© Olsi Shehu/Anadolu via Getty Images

Američki profesor Edvard Džozef, inače bivši zamenik šefa Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji i albanski lobista, ocenio je da je za "Kosovo" mnogo važnije članstvo u NATO-u, u odnosu na članstvo u Ujedinjenim nacijama, jer bi se time, kako je istakao, "igra završila", prenosi "Gazeta ekspres".

Džozef je govorio na panelu na Institutu Perason u Čikagu, kome je prisustvovao i bivši prištinski premijer Ramuš Haradinaj.

Džozef je rekao da se igra završava kada se obezbedi put ka članstvu "Kosova" u NATO-u, jer Srbija, kako ističe, ne može to da spreči.

"Srbija ne može da to blokira. A mogućnost da Rusija i Kina blokiraju Kosovo u Ujedinjenim nacijama je u suštini besmislena. Jer članstvo u NATO je mnogo važnije za Kosovo, kako ste čuli od gospodina Haradinaja", rekao je Džozef.

On je istakao da bi samo krčenje puta za članstvo "Kosova" u NATO-u zatvorilo problem između "Kosova" i Srbije, jer prema mišljenju američkog profesora, "strategija Srbije više ne bi važila".

Haradinaj je, inače, istakao da je za tzv. Kosovo članstvo u NATO-u važnije od priznanja Srbije.

Dodao je da je Kurti udaljio tzv. Kosovo od EU i SAD, te da od NATO-a i Kfora "pozajmljuje bezbednost".

Parlamentarna skupština NATO-a nedavno je odlučila da da unapredi status tzv. Kosova, iz uloge posmatrača u status pridruženog člana te organizacije. S obzirom da su mnoge države članice Partnerstva za mir postale i punopravne članice NATO-a, taj program se često naziva i "čekaonicom za članstvo".

Izaslanik SAD u Prištini Džefri Hovenijer poručio je početkom godine da će Vašington "učiniti sve što može" da takozvano Kosovo postane član NATO.

"Učinićemo sve što možemo da podržimo ovaj cilj (članstvo u NATO) jer verujemo da će doprineti regionalnoj stabilnosti i bezbednosti", rekao je Hovenijer.

image